Джамала, Потап, Таран і Вітвіцька розповіли, без яких українських творів не уявляють свого життя

Які українськи письменники надихають Джамалу та ведучих 1+1
1plus1.ua

11 українських творів, які надихають зірок 1+1.

Поделиться:

До Дня української писемності та мови, який щороку відзначають 9 листопада, зірки 1+1«Сніданок з 1+1» зібрав понад 135 тисяч гривень на допомогу безпритульним тваринам розповіли про свої улюблені твори видатних співвітчизників.

Ведучі ТСН, «Сніданок з 1+1», «Життя без обману» та зіркові тренери «Голос країни 7» Джамала та Потап зізналися, які твори їх надихають, мотивують та приносять найбільше задоволення.

Серед улюблених письменників зірок 1+1 – як класики, так і сучасні митці. У ведучих різні літературні смаки та вподобання. Проте всі погоджуються з тим, що без книг вони б ніколи не стали тими, ким вони є зараз.

Лідія Таран, Олексій Душка, Соломія Вітвіцька, Олександр Попов, Валентина Хамайко, Руслан Сенічкін, Юлія Бориско, Святослав Гринчук, Марина Леончук, Потап і Джамала зізналися, без якої книги вони не уявляють свого життя.

ДЖАМАЛА

«Триста поезій». Ліна Костенко

Ліна Василівна – геній, який живе серед нас. Її вірші потрапили мені до рук у правильний час. Колись я прочитала її вірш:

Мабуть, ще людство дуже молоде. Бо скільки б ми не загинали пальці, – XX вік! – а й досі де-не-де трапляються іще неандертальці.

Я була вражена, як точно вона передала стан суспільства. Я подумала: «Як же так, що ніхто досі не написав пісню про це? Хіба це не про сьогодення?». Ми вважаємо себе європейцями, але в той самий час робимо щось зовсім не властиве для культурної та освіченої людини.

Відтак з’явилася пісня «Неандертальці». Я відправила Ліні Костенко лист, у якому розповіла про нову пісню. Вона відповіла, що це честь для неї.

Потап: «Я ставлюся до своїх підопічних, як до рідних дітей»ПОТАП

«Івасик-Телесик». Українська народна казка

У житті кожного з нас бувають ситуації, коли ти опиняєшся за крок від полону «змія-чаклуна». Доводиться долати чимало труднощів, щоб вибратися. Я переконаний, що лише працьовитість, доброта, мудрість і винахідливість допоможуть побороти зло!

Я пишаюся тим, що в українців така багата народна спадщина. Головне, щоб молодь не забувала ділитися цим скарбом зі своїми нащадками.

Читайте також: Must-read від Потапа

Лідія ТаранЛІДІЯ ТАРАН

«Мабуть Естер». Катя Петровська

Книга написана німецькою та блискуче перекладена українською Юрком Прохаськом. Авторка народилась і виросла в Києві. За словами Каті Петровської, вона – російськомовна українка єврейського походження.

Авторка переконує, що книга мала бути написана саме німецькою, бо цією мовою можна досягти необхідної міри відчуження, тримати дистанцію, російською була б зовсім інша книга. Утім мова не про мову взагалі.

Ця книга дуже особиста, бо вона про подорож в історію свого роду. Мандри починаються в Берліні, а закінчуються на вулиці Інститутській в Києві. Це саме той Київ, який відклався в пам’яті з мого дитинства – з Жовтневим палацом, центром і Лівобережним масивом. Є Одеса, і Австрія і Польща, США та Росія.

Головні герої – предки авторки – це і вчительська династія зі своєю школою для німих дітей, яка примандрувала з Австрії, це і вбивця німецького посла, й український дідусь, це безліч постріляних і загублених – тих, хто дійшли до Бабиного Яру, пережили війну й повернулися в родину після полону.

На межі міфу – реальні історії з минулого, розшукані тепер вже з Google, замішані на роздумах самої Каті й сплетені в сюжетну канву. А ще тут блискучі деталі – чого вартий лиш горщик з фікусом, який урятував родину від війни.

Я не володію минулим. Воно живе, як йому хочеться, ось тільки вмерти воно не може.

Читайте також: Must-read від Лідії Таран

Святослав ГринчукСВЯТОСЛАВ ГРИНЧУК

«Fata morgana». Михайло Коцюбинський

Цікавий сюжет із несподіваною жорстокою розв’язкою. Чіткі персонажі із характером та мотивацією. Майже відсутні однозначні герої та негідники, багато напівтонів. Натомість – зрозумілі психологічні драми та дилеми.

Якщо вас бентежитиме напил класової та революційної тематики – його легко ігнорувати. Сприймайте це як данину часу. Тоді перед очима залишиться лише драматична історія.

Не скажу, що це моя улюблена українська книжка, але у ній точно є багато складників, аби бути цікавою для сучасного читача. І це найголовніше. До того ж «Fata morgana» – це один з творів, який може змінити ваше ставлення до класики. Інколи просто варто дати їй другий шанс.

Пестила мрію про землю, а земля встала проти неї, ворожа, жорстка, збунтувалася і втекла з рук, як марево, поманила і як марево щезла.

Соломія ВітвіцькаСОЛОМІЯ ВІТВІЦЬКА

«Танґо смерті». Юрій Винничук

Я вперше прочитала цей роман влітку, коли тільки розгортались події на Сході України. У мене були дуже сильні відчуття, адже я читала його крізь призму стрічки тих новин.

«Танґо смерті» увійшло до рейтингу «Книги року ВВС-2012». Твір розповідає про життя Львова до і під час Другої світової війни. Події відбуваються у двох часових просторах.

Спершу історія про довоєнний і воєнний Львів зі своїми героями та невдахами. Згодом автор звертається до наших днів, коли живе професор Ярош і його оточення.

У фіналі обидві сюжетні лінії містично зійдуться і здивують читача. Завдяки цій книзі, я чітко зрозуміла, як саме працює пропаганда, як людей переконують, яка в них з’являється мотивація.

Коли поетові бракне повітря, він помирає, а коли бракне свободи, він перетворюється на пророка.

Читайте також: Must-read від Соломії Вітвіцької 

Руслан СенічкінРУСЛАН СЕНІЧКІН

«Галицька кухня». Юрій Винничук

Впевнено можу назвати цю книгу енциклопедією кухні, кулінарної історії, ресторанного бізнесу і відомих українських сучасників.

Збірка поєднує багато традиційних страв і сімейних рецептів. Книга особлива тим, що знайомить читача зі смачними делікатесами Галичини та унікальними рецептами від Тараса Чубая, Кузьми Скрябіна, Тараса Прохаська, Віктора Морозова.

Читайте також: Must-read від Руслана Сенічкіна

Марина ЛеончукМАРИНА ЛЕОНЧУК

«Триста поезій». Ліна Костенко

Лірична ніжна милозвучна поезія Ліни Василівни – це геніально передані на папері почуття і відчуття. Гостра соціальна поезія на злобу дня – це глибока думка і принципова позиція.

Люблю усю творчість Ліни Костенко, але є вірші і є рядки, які я промовляю, немов істини. «300 поезій», моя улюблена збірка, – це почуття, якими жила раніше і якими продовжую жити досі.

Людина нібито не літає... А крила має.

Читайте також: Must-read від Марини Леончук

Олександр ПоповОЛЕКСАНДР ПОПОВ

«Ворошиловград». Сергій Жадан

Справжня сучасна українська література. Водночас жорстокий і меланхолійний роман. Сюжет постійно тримає у напрузі своїми реалістичними картинами, які мимовільно малює в уяві фантазія.

Професія актора змушує дивитися на літературні твори по-особливому. Головний герой роману «Ворошиловград» – це персонаж, якого я дуже хочу зіграти. Він мені імпонує, складається враження, що я його відчуваю. Я не проходив у своєму житті через всі ті складнощі, які довелося пройти йому. Проте я відчуваю, що хочу прожити його життя, хоча б у кіно.

Суспільство зжирає саме себе, воно важчає і осідає під вагою силікону, яким саме себе й накачує.

Читайте також: Must-read від Олександра Попова

Валентина ХамайкоВАЛЕНТИНА ХАМАЙКО

«Солодка Даруся». Марія Матіос

Книга для патріотів. Для тих хто цікавиться і любить свою історію, для тих хто знає, що СРСР нічого доброго нам не дав. Книгу я не прочитала, я її проковтнула на одному подиху.

Коли я вперше читала «Солодку Дарусю», я була вагітна найменшою дочкою. Багато плакала, коли читала, і якось по-особливому чутливо сприймала кожну сторінку.

Прочитала твір за день, а в серці історія залишилася на все життя... Проте найстрашніше, що таких історій на нашій землі було багато, тільки очі на них у багатьох почали відкриватися лише зараз.

Це таки правда, що нікому так не є погано, як нашим ворогам, коли нам добре.

Читайте також: Must-read від Валентини Хамайко

Юлія БорискоЮЛІЯ БОРИСКО

«Осіння казка». Леся Українка

Незавершена п’єса мого улюбленого корифея нашої літератури — про визвольну боротьбу і пошуки свободи. Бере за душу, бо перегукується із Майданами.

Саме звідти фраза, втілена у революційному графіті на Грушевського «Хто визволиться сам, той вільний буде», а продовження ще глибше – «Хто визволить кого, в неволю візьме».

Хто визволиться сам, той буде вільний, хто визволить кого, в неволю візьме.

Читайте також: Must-read від Юлії Бориско

Олексій ДушкаОЛЕКСІЙ ДУШКА

«Жовтий князь». Василь Барка

Думаю, цю книгу повинен прочитати кожен українець, щоб  уявити, який геноцид творила проти людей тодішня влада, щоб ми більше не дали змоги повторити таке ж із нами.

Книга дуже сильна образами і деталями, бо це збірка спогадів людей, які пережили Голодомор. Скажу чесно, книгу кілька разів відкладав, поки читав, бо просто важко уявляти всі ті нелюдськи випробування, які пережили в той час українці.

Раджу читати, щоб знати. Щоб більше ніколи це не повторилося.

Здiбнi храмину тiла кожного з нас нищити, а душу вбити безсилi, бо вiчна.

Нагадаємо, що книголав презентує книгу Олександра Авраменко «100 експрес-уроків української».

Новости по теме