Підсумки теледивлення в січні 2023 року: як українці дивилися телебачення та які телеканали стали лідерами телеперегляду

Як українці дивилися телебачення та які телеканали стали лідерами телеперегляду: підсумки січня 2023

Які телеканали і продукти збирали найвищі частки згідно даних Київстар ТБ?

Поделиться:

Головною подією українського телебачення наприкінці 2022 року став запуск телеканалів 1+1 Україна та ICTV2, які анонсують потужну сітку мовлення та повертатимуть в етер улюблені проєкти українців. Разом з тим, уже в лютому-березні стартує новий телевізійний сезон, який познайомить глядачів з новими програмами та чималою кількістю різножанрового контенту. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група 1+1 media підсумувала 2022 рік у розрізі теледивлення та розповіла про ключові успіхи

Загалом, перший місяць 2023 року для українського телебачення пройшов доволі стабільно. Тож підводимо підсумки теледивлення у січні та розповідаємо, які телеканали і продукти збирали найвищі частки згідно даних Київстар ТБ. 

Нагадуємо, що наразі тривають оновлення панелі Nielsen, яка до повномасштабної війни займалася телевимірюваннями, тому ринок продовжує орієнтуватися на дані переглядів від ОТТ-платформ. Своєю чергою, Київстар ТБ надає релевантну інформацію для формування ТВ-рейтингів незалежного агентства BIG DATA UA. 

ТОП-20 телеканалів у січні

У ТОП-20 телеканалів січня сталися незначні зміни у порівнянні з груднем 2022-го року. Зокрема, за результатами місяця, наростивши 1,1 п.п., на першій позиції закріпився телеканал Новий, який транслює в основному кінохіти та розважальні програми. Телеканали групи 1+1 media, диверсифікувавши свою аудиторію у звʼязку з появою 1+1 Україна, змінили свої позиції в рейтингу. Так, телеканал 1+1 Марафон посів третю сходинку, залишивши інші телеканали, що транслюють «Єдині новини», далеко позаду. Своєю чергою, ТЕТ і 2+2 опинилися на четвертій та пʼятій сходинках рейтингу, а оновлений 1+1 Україна займає впевнену шосту сходинку. Що стосується динаміки нових телеканалів у ТОП-20 – 1+1 Україна та ICTV2, то спостерігається їхнє поступове зростання. Пікове дивлення 1+1 Україна склало 17,6% 1 січня, а найбільша частка ICTV-2 за січень – 5,9% 9 січня.

Продовжують рівномірно, з місяця в місяць, втрачати аудиторію телеканали з російськомовною доріжкою TV1000 Action (- 0,4. п.п.) та TV1000 (+0,1 п.п.). 

Медіагрупи та дивлення

теледивлення

Найбільше телеканалів, які потрапили у січневий рейтинг, входять до складу групи 1+1 media – 1+1 Марафон, ТЕТ, 2+2, 1+1 Україна, ПЛЮСПЛЮС, KVARTAL TV, Paramount Comedy та Бігуді. Від StarLightMedia у ТОП-20 – телеканали Новий, СТБ, ICTV, ICTV2, а від Inter Media Group – лише НТН.

Водночас, лідером у рейтингу медіагруп залишається група 1+1 media, яка у січні сумарно зібрала 32,8% частки, додавши 2,6 п.п. у порівнянні з минулим місяцем та забезпечивши таким чином беззаперечну першість. StarLightMedia опинилася на 2-й сходинці з 28,6% частки та +2,6 п.п. порівняно з груднем, а Inter Media Group завершила місяць на третій позиції з часткою 2,4%, втративши 0,5 п.п. від грудневої частки.

Дивлення телемарафону «Єдині новини»

У січні спостерігалося незначне падіння інтересу до телемарафону «Єдині новини» (на - 1,1 п.п.), який безперебійно мовить вже більше 11 місяців. Так, сумарна частка основних телеканалів у марафоні склала 12,2%. Традиційно, найпопулярнішим за переглядом телеканалом, що транслює марафон, є 1+1 Марафон з відривом від ICTV в 1,5 рази. 

Дивлення інших новинних каналів, які не в марафоні, збирає аналогічно минулим місяцям мізерну частку телеперегляду: 24 телеканал у січні зібрав частку 1,5%, «Прямий» – 0,6%, «Еспресо» – 0,6%, а 5 канал – усього 0,2%. 

Найпопулярніші серіали на платформі Київстар ТБ

У січні користувачі Київстар ТБ, традиційно, активно переглядали серіальний контент. Так, до ТОП-5 продуктів місяця увійшов серіал ICTV «Дільничий з ДВРЗ», далі – легендарний проєкт СТБ «Спіймати Кайдаша», іноземний серіал «Таємниця старого мосту», а 5 сходинку зайняв проєкт «Будиночок на щастя» від Нового каналу.

Знаково, що в категорії серіалів, які користувачі дивилися найдовше, очолив рейтинг мультижанровий соціальний спецпроєкт «Жити далі»  групи 1+1 media, що реалізовується у партнерстві з українською громадською організацією «Безбар’єрність», яка працює над імплементацією Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, започаткованої Першою леді України Оленою Зеленською. Програма спрямована на забезпечення безкоштовного доступу до психологічної допомоги для всіх українців, усунення будь-яких існуючих бар’єрів, і підтримується Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Джерело даних: Київстар ТБ


Про телевимірювання від Київстар ТБ

Дані Київстар ТБ відображають зацікавленість аудиторії тим чи іншим контентом і формуються на основі перегляду тих чи інших телеканалів усіма абонентами платформи, тобто є репрезентативними для всієї платформи. Такі дані валідні та надійні за визначенням, оскільки охоплюють усіх без виключення абонентів ОТТ-платформи, а не їх невелику частину.

Звісно, телевізійна панель повинна відображати дані телеперегляду всього населення з різними типами прийому, не лише IPTV/ОТТ, проте нині і до повноцінного відновлення телевізійної панелі це неможливо. До того ж, згідно з результатами установчого дослідження, проведеного у вересні 2022 року, покриття IPTV/ОТТ становить 25,9% домогосподарств (міста з населенням 50+ тис. мешканців). Відповідно, послугами цього типу прийому користується платоспроможне населення, що регулярно сплачує за ТВ-послуги

Новости по теме