Як працює російська пропаганда на окупованих територіях: пояснили в документальному фільмі "Рік. Харківщина"

Рік. Херсон
Рік. Харківщина: як росія поширює пропаганду на окупованих територіях

В документальному фільмі "Рік. Харківщина" Дмитро Комаров дізнався, як росія поширює російську пропаганду на окупованих територіях.

Поделиться:

У третьому випуску авторського документального проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина», який вийшов 13 жовтня о 20:30 на "1+1 Україна", розкрили раніше невідомі подробиці деокупації Балаклії. За якою схемою росія поширювала "русский мир"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров показав "Схему війни" у другій частині документального фільму "Рік. Харківщина"

П’ятисерійний цикл авторського проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина» присвячений річниці Слобожанського контрнаступу. У вересні 2022 року Україна почала ретельно сплановану військову операцію в Харківській області, внаслідок якої стрімкими темпами було звільнено значну територію. На третій день було звільнене місто Балаклія. За час окупації місцеві жителі пережили чимало страждань. Росіяни катували та вбивали людей з проукраїнською позицією — патріотично налаштованих, військових, освітян, що знали мову і українську історію. Начальник ГУР МО Кирило Буданов розповів, якою механікою окупації користуються росіяни: 

"Це підміна реальності. Починається вона, зазвичай, усюди зі зміни історії. Вони штучно вигадують нову історію для регіонів, розповідаючи, що їхня історія не існує, вона неправильна, а все це історичні російські землі і взагалі з росією краще жити, бо вона велика, потужна світова держава. Це не так. Це ми Київська Русь. Звідси все пішло. Це нащі пращури і Москву палили в свій час. Київська Русь в ті часи в Константинопль заходила. Потрібно повернути свою історію. А вона досить славетна".  

Дмитро Комаров

Начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Куць розповів Дмитру Комарову, які саме методи росія втілює, аби змінювати погляди українців на окупованих територіях: 

"Народ входить в такий інформаційний вакуум з нашої сторони. Люди не мають достовірної інформації, бо альтернативи просто фізично немає. Інтернет наш вимкнений, телебачення працює виключно російське, газети, радіо, підручники, освітні програми — російські. Вивозять вчителів на навчання до Москви або Санкт-Петербургу. Це все покроково і дуже швидко. Мушу констатувати, що вони, на жаль, в цьому організовано рухались. Два тижні і людина буде приймати все, що вона сприймає, за достовірну інформацію".

Як відбувалось звільнення Балаклії? Що побачили українські військові, вперше увійшовши до звільненого міста? Яким було життя мирного населення на окупованих територіях? Як відбувається затримання колаборантів? Якими методами росіяни створювали «русский мир» в українських містечках та селах? Як жили люди в окупації та якими були їхні перші емоції від звільнення? Дивіться у третьому випуску авторського проєкту Дмитра Комарова “Рік. Харківщина” не пропустіть нові частини п'ятисерійного циклу щоп'ятниці о 20:30 на "1+1 Україна".

Новости по теме