Що таке ДРГ, чим займаються російські ДРГ в Україні та хто такі колаборанти: розповідає голова СБУ у проєкті "Рік. За кадром"

Рік. Харківщина
Голова СБУ у проєкті "Рік. За кадром": про ДРГ та колаборантів

Голова СБУ Василь Малюк дав поради українцям, які знаходяться в окупації.

Поделиться:

Сьогодні о 21:30 глядачі телеканалу 1+1 Україна побачили новий випуск спецпроєкту Дмитра Комарова "Рік. За кадром". У ньому голова Служби Безпеки України Василь Малюк розкрив деякі подробиці гучних спецоперацій, які активно обговорювались не тільки в українському та російському інфопросторі, але і по всьому світу. Як працюють російські ДРГ та хто такі колаборанти?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров спростував російський фейк про інтерв'ю з Будановим (відео)

Під час бесіди з Дмитром Комаровим Василь Малюк розповів, як працюють російські ДРГ в Україні.

"Вони можуть мати різний перелік задач: від збору інформації щодо кількості сил засобів, правоохоронців, ЗСУ тощо до виконання певних диверсійних і підривних задач. Класичний термін ДРГ - диверсійні розвідувальні група з числа спецпризначенців, яка в тилу ворога здійснює підривну діяльність".

Голова СБУ пояснив, хто такий колаборант і як спецлужба їх виявляє:

"Колаборант — це той, хто перейшов на бік ворога і сприяє окупаційному режиму, виконуючи відповідні їх задачі. Так, дійсно, велика кількість наших місцевих співгромадян сприяли окупантам, перейшли на бік ворога. Так, Слава Богу, ми якійсно їх виявляємо, документуємо і затримуємо. Цей процес безперервний, він продовжується і веде нас до перемоги. Лікарі та комунальники не підпадають до відповідальності за вчинення таких злочинів, якщо лікар просто надає допомогу, а комунальник підмітає вулицю, а не виконує при цьому якісь адміністративні функції для ворога".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемогою це все не зупиниться", — Кирило Буданов у спецпроєкті "Рік. За кадром" назвав складні виклики, які чекають на Україну після перемоги

Також Василь Малюк залишив пораду тим співгромадянам, які вимушені залишатися на тимчасово окупованих територіях:

"Потрібно максимально дистанціювати від ворога, не надавати їм жодної інформації, не допомагати їм продуктами харчування, не давати їм можливість у себе розквартируватися. Зрозуміло, що наразі вони не можуть ходити із синьо-жовтим стягом і співати гімн України, але разом з тим гімн росії також співати не потрібно. Якщо людина під дулом автомата була змушена здійснювати певні дії, це буде кваліфікуючою ознакою під час здійснення правової оцінки і подальшого прийняття рішень".

Дивіться повний випуск спецпроєкту Дмитра Комарова "Рік. За кадром" з головою СБУ Василем Малюком!

Новости по теме