Медична реформа: Що чекає на українців та хто платитиме за послуги

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чи варто боятися медичної реформи.

Поделиться:

З 1 січня 2018 року, внаслідок медичної реформи, українці лікуватимуться за новою системою. Повний список вартості операцій опублікувала депутат і лікар Ольга Богомолець на своїй сторінці у Фейсбук. Ця інформація викликала в українців глибоке занепокоєння.

У з’ясувати заплутану ситуацію спробував Сніданок з 1+1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де знайти вітамін D у хмарну осінню пору

ХТО ЗА ЩО ПЛАТИТИМЕ

Кожна послуга має свою вартість. Але рахунок виставляється державі, а не людині, – стверджує заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Також у МОЗ зазначили, що остаточно тарифи порахують після завершення пілотного проекту міністерства та Національної академії наук.

«Ці ціни (оприлюднені О. Богомолець. – Ред.) – вигадка НАН. У них зараз є пілотна програма на 200 млн грн. Ці кошти вони розподілили по послугах, котрі надають, – і передали нам такі «чудові» цифри. Замість того, щоб порахувати, скільки це насправді коштує», – пояснила Сніданку в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

З 1 січня 2018 р. медична реформа торкнеться первинної ланки – це сімейні лікарі, дільничні терапевти та дільничні педіатри. Закладам МОЗ надаватиметься субвенція (дотація з державного бюджету). Безкоштовними будуть прийоми та консультації сімейного лікаря, терапевта та педіатра, а також базовий перелік аналізів (6-7 позицій).

У 2020 р. переходимо на оплату тарифів за послуги. Медична реформа торкнеться вторинної ланки, де надається більш спеціалізована та високотехнологічна допомога.

«Сімейний лікар направлятиме пацієнта до спеціаліста – і держава напряму платитиме в ту клініку. Спеціаліста можна буде обирати самостійно. Однак, якщо пацієнт, омине сімейного лікаря й одразу піде до спеціаліста, тоді платитиме за лікування самостійно», – говорить Уляна Супрун.

Оплата послуг здійснюватиметься за допомогою державного страхування.

Наприклад, держава напряму платитиме у той пологовий будинок, де народжуватиме жінка.

«Жінка нічого не платитиме. Вона матиме право обрати пологовий будинок, лікаря. Збереження також буде безкоштовним», – запевняє Уляна Супрун.

Медичні послуги ділитимуться на два пакети.

Червоний пакет (за ці послуги пацієнт сплачуватиме з власної кишені):

– Неекстрена стоматологія.

– Звернення до лікаря без направлення.

– Естетична медицина.

Зелений пакет (його стовідсотково покриває держава):

– Невідкладна.

– Первинна.

– Паліативна допомога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які допоможуть швидше одужати

ОПЛАТА ПОСЛУГ У ПРИВАТНИХ КЛІНІКАХ

«Ми не будемо регулювати ціни у приватних клініках. Але, якщо клієнт забажає лікуватися там, ті кошти, які пішли би у державну клініку, підуть у приватну. Пацієнт, можливо, буде змушений доплатити різницю», – резюмує Уляна Супрун.

Новости по теме