Советы эксперта: как реагировать на насилие в школе

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Директор киевской школы рассказал о причинах детской агрессии и как стоит реагировать на проявления насилия.

Поделиться:

Недитяча агресія у дітей все частіше стає причиною гострих конфліктів та насилля у школі. На жаль, такі ситуації в Україні – це не поодинокий випадок. Батьки все частіше виказують своє обурення у соціальних мережах, проте це не убезпечить їх дітей у майбутньому. Як реагувати на прояви агресії батькам, вчителям та адміністрації – на ці питання відповів гість програми «Сніданок з 1+1» та директор київської школи №148 Горбачов Сергій. 

Поради психолога: Як побудувати міцні сімейні стосункиЯК НЕ ДОПУСТИТИ НАСИЛЛЯ У ШКОЛІ

Те, як дитина поводиться у школі, – це відображення впливу стосунків у сім'ї на неї. Батькам слід остерігатися скандалів, конфліктів та проявів насилля при дітях. Їхня психіка ще слабка і цей відбиток залишиться на все життя.

Якщо дитина відчуває себе потрібною та значимиою у сім'ї, тоді у її поведінці не з'являтиметься елементів агресії. – переконує психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мотивувати дитину йти в школу.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАША ДИТИНА СТАЛА ОБ'ЄКТОМ АГРЕСІЇ 

Зверніться до спеціальної експертної установи, яка дасть відповідне заключення, зробивши медичну експертизу. З цим документом слід піти до кваліфікованого юриста, який складе позов про відшкодування матеріальних збитків та моральну шкоду.

ЯК АДМІНІСТРАЦІЯ ШКОЛИ ПОВИННА РЕАГУВАТИ НА ПРОЯВИ АГРЕСІЇ У ШКОЛІ

Перш за все, директор повинен зібрати інформацію з перших уст – від свідків, учнів, вчителів тощо. Лише після спокійної розмови з кожним можна зробити певні висновки та викликати батьків.

Адміністрації ні в якому випадку не можна вдаватися до крику та насилля. Це не вгамує конфлікт, а лише породить нову хвилю агресії. – переконує експерт.

Вирішувати конфлікт в односторонньому порядку, тобто лише в межах школи, не варто. Дитина виховується як вдома, так і в школі, а тому повинні бути залучені усі суб'єкти відповідних відносин. Іноді агресія виникає на пустому місті просто через поганий настрій дітей. У такій ситуації вкрай важливо не робити з мухи слона, а спокійно зняти напругу та примирити сторони конфлікту.

Необхідно ще з малечку вчити дітей, як втамовувати агресію та «випускати пар».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегти дитину від шахраїв.

Про випадки насилля можна і треба говорити вслух, адже інакше вони продовжуватимуться вічно. Лише побудувавши правове суспільство, де кожна людина відстоюватиме найменше порушення своїх фундаментальних прав і свобод, Україна справді стане вільна та непереможна.

Нагадаємо, що експерт проекту «Поверніть мені красу» розповіла, чому не варто придушувати сильні емоції та як їх слід вивільняти.

Новости по теме