Свіжі прянощі «не виходячи з кухні»: як вирощувати розмарин, м’яту та базилік на підвіконні

Завтрак с 1+1
07:00
Будние
Завжди під рукою: як виростити базилік, розмарин та інші спеції на підвіконні
1plus1.ua

Наталія Підлісна розповіла як присто та швидко вирощувати улюблені пряні трави в кімнатних умовах.

Поделиться:
Logo Telegram Logo Facebook Logo Viber

Всі ми любимо смачні й ароматні страви зі свіжою зеленню, що радує око та містить чимало вітамінів: салати з додаванням базиліку, піцу, приправлену орегано, запечене м'ясо з ароматом розмарину – кожен кулінар доповнить цей список своєю «коронною стравою». А ще неможливо не згадати духмяні, тонізуючі, чаї з листочків свіжої м’ятиМагія трав: Рослини для чаю, який подарує вам спокій, меліси, чебрецю чи звіробою!

Але, будьмо чесними, не завжди є можливість та бажання йти на базар чи до супермаркета, щоб придбати кілька заповітних пучечків. Саме для таких випадків ведуча рубрики «Зелена ділянка» сніданку з «1+1» Наталія Підлісна пропонує чудовий варіант – вирощувати улюблені прянощі на підвіконнях.

Традиція, що кімнатні рослини додають квартирі затишку – родом із дитинства. В тому числі, ми звикли бачити їх і на кухні. Та відтепер ніжні фіалки чи гордовиті лілії можна спокійно перенести з кухні до вітальні чи дитячої, а на їх місці виростити власні розмарин, м’яту, базилік, чебрець і т.д.

Це зовсім неважко, адже, щоб здійснити задумане, вам знадобляться тільки:

1.      Кілька середніх за розміром гілочок звіжої пряної трави, яку хочете посадити в кухні.

2.      Посудина (скляний стакан чи банка) з водою.

3.      Ножиці.

4.      Свіжо зрізаний шматочок алое.

Наприклад, ви вирішили посадити розмарин (базилік, м’яту, чебрець тощо). Скористайтесь найпростішим методом розмноження рослин у домашніх умовах – укоріненням, для цього:

•        Візьміть кілька гілочок розмарину, обірвіть зайве листя внизу майбутнього саджанця, щоб воно не випаровувало вологу. Не бійтесь зривати – невеличкого «чубчика» на саджанці вистачить, щоб гілка прижилася, а решта листя на ній потім швидко відросте.

•        Поновіть зріз на саджанці: відріжте кілька сантиметрів під міжвузлям гілочки, адже саме там формуватиметься коріння.

«Звісно, з цих маленьких залишків також можна «наукорінювати», але для цього вже потрібно робити тепличку… І в воду їх не поставиш. Тому, напевно, їх доведеться відправити Сенічкіну… до їжі», – прокоментувала "королева садів та городів" Наталія Підлісна.

•        Поставте саджанець/саджанці у стакан з чистою водою.

•        Додайте кілька крапель соку алое у воду, щоб наситити її «допоміжними» корисними речовинами.

•        На 3-4 тижні залиште стакан на підвіконні, щоб гілочки пустили коріння.

•        Висадіть рослини у риночки з землею та насолоджуйтесь пряними травами власного вирощування.

Колись наші бабусі та мами вирощували на вікнах у кухні цибулю в стаканчиках. Для «весняного» салату в будь яку пору року то була справжня знахідка. Саме час удосконалити добру сімейну традицію вирощуванням на кухні смачних та корисних пряних трав!

Зіркові новини
Все видео
Новости по теме

Продолжая посещение сайта, вы соглашаетесь на использование файлов cookie и Политикой конфиденциальности

Принимаю