Свіжі прянощі «не виходячи з кухні»: як вирощувати розмарин, м’яту та базилік на підвіконні
Наталія Підлісна розповіла як присто та швидко вирощувати улюблені пряні трави в кімнатних умовах.
Всі ми любимо смачні й ароматні страви зі свіжою зеленню, що радує око та містить чимало вітамінів: салати з додаванням базиліку, піцу, приправлену орегано, запечене м'ясо з ароматом розмарину – кожен кулінар доповнить цей список своєю «коронною стравою». А ще неможливо не згадати духмяні, тонізуючі, чаї з листочків свіжої м’ятиМагія трав: Рослини для чаю, який подарує вам спокій, меліси, чебрецю чи звіробою!
Але, будьмо чесними, не завжди є можливість та бажання йти на базар чи до супермаркета, щоб придбати кілька заповітних пучечків. Саме для таких випадків ведуча рубрики «Зелена ділянка» сніданку з «1+1» Наталія Підлісна пропонує чудовий варіант – вирощувати улюблені прянощі на підвіконнях.
Традиція, що кімнатні рослини додають квартирі затишку – родом із дитинства. В тому числі, ми звикли бачити їх і на кухні. Та відтепер ніжні фіалки чи гордовиті лілії можна спокійно перенести з кухні до вітальні чи дитячої, а на їх місці виростити власні розмарин, м’яту, базилік, чебрець і т.д.
Це зовсім неважко, адже, щоб здійснити задумане, вам знадобляться тільки:
1. Кілька середніх за розміром гілочок звіжої пряної трави, яку хочете посадити в кухні.
2. Посудина (скляний стакан чи банка) з водою.
3. Ножиці.
4. Свіжо зрізаний шматочок алое.
Наприклад, ви вирішили посадити розмарин (базилік, м’яту, чебрець тощо). Скористайтесь найпростішим методом розмноження рослин у домашніх умовах – укоріненням, для цього:
• Візьміть кілька гілочок розмарину, обірвіть зайве листя внизу майбутнього саджанця, щоб воно не випаровувало вологу. Не бійтесь зривати – невеличкого «чубчика» на саджанці вистачить, щоб гілка прижилася, а решта листя на ній потім швидко відросте.
• Поновіть зріз на саджанці: відріжте кілька сантиметрів під міжвузлям гілочки, адже саме там формуватиметься коріння.
«Звісно, з цих маленьких залишків також можна «наукорінювати», але для цього вже потрібно робити тепличку… І в воду їх не поставиш. Тому, напевно, їх доведеться відправити Сенічкіну… до їжі», – прокоментувала "королева садів та городів" Наталія Підлісна.
• Поставте саджанець/саджанці у стакан з чистою водою.
• Додайте кілька крапель соку алое у воду, щоб наситити її «допоміжними» корисними речовинами.
• На 3-4 тижні залиште стакан на підвіконні, щоб гілочки пустили коріння.
• Висадіть рослини у риночки з землею та насолоджуйтесь пряними травами власного вирощування.
Колись наші бабусі та мами вирощували на вікнах у кухні цибулю в стаканчиках. Для «весняного» салату в будь яку пору року то була справжня знахідка. Саме час удосконалити добру сімейну традицію вирощуванням на кухні смачних та корисних пряних трав!