Магнітні бурі — міф чи реальність: відповідь науковців та медиків

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чому на нас впливають магнітні бурі: пояснення медиків та науковців
Freepik

Потужна геомагнітна буря накрила Землю: скільки триватиме та чи дійсно несе загрозу? Думки медиків та науковців.

Поделиться:

З 22 січня розпочалася потужна магнітна буря, яка продовжиться найближчими днями — 25-27 січня. Детально про вплив геомагнітних коливань розповіли у сюжеті ТСН.

Чому виникають магнітні бурі: думка науковця

Магнітні бурі виникають, коли від Сонця летять заряджені частинки з величезною швидкістю, а далі занурюються у магнітне поле нашої планети, ніби розхитуючи його. Інколи це навіть може вивести з ладу техніку на землі та у космосі, розповідає старший науковий співробітник відділу фізики Сонця головної астрономічної обсерваторії НАН України Сергій Осипов.

"В 2001 році в Канаді був блекаут. Там було від трьох до 5 мільйонів людей, що лишилися без світла. Порушений був зв'язок, включаючи радіо зв'язок, і космічна навігація". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка природа магнітних бур і як вони впливають на людину, розбирались у "Сніданку з 1+1"

Магнітна буря: чи дійсно впливає на здоров'я

Сімейна лікарка Катерина Пінчук каже, що до медиків дійсно постійно звертаються люди, які називають себе метоочутливими – більшість старшого віку та ті, хто мають хронічні захворювання.

"Якщо у людини є певні захворювання, тобто захворювання серцево-судинної чи нервової системи, або ж сильний стрес, якісь переломи, були травми, або ж взагалі ця людина просто психоемоційно нестабільна, вона дійсно буде відчувати ці впливи", — пояснила Катерина.

Однак лікар-нейрохірург Марк Глухенький запевняє: насправді залежність самопочуття від природних аномалій і досі не доведена. хоча дослідження ведуться. Натомість радить, якщо почуваєте себе зле, обов'язково пройдіть обстеження, аби вчасно виявити і не запустити хворобу.

"Треба відвідати кардіолога, невролога, якогось профільного спеціаліста, якщо це пов'язано в першу чергу з тиском", — зазначив Марк Глухенький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розпалі сильна магнітна буря: як вберегтися

Новости по теме