Яка природа магнітних бур і як вони впливають на людину, розбирались у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що таке магнітні бурі та як вони впливають на людину
freepik.com

Чому виникають магнітні бурі та чи варто їх боятися?

Поділитися:

У "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях з 7:00 до 9:30 на "1+1 Україна" розбирались, яка природа магнітних бур, як вони впливають на людину, і, головне, що треба знати, аби вберегтися? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" розповіли, як захистити свій імунітет взимку

Що таке магнітні бурі та як вони виникають

Магнітні бурі мають доступне наукове пояснення. Це збурення магнітного поля Землі. Воно виникає під впливом великої кількості заряджених частинок, які в бік Землі несе сонячний вітер, коли на Сонці посилюється електромагнітна активність. 

Наша планета має сильне магнітне поле. Воно виконує роль своєрідного купола, що захищає від небезпечних космічних явищ. І коли заряджені частинки, що летять з боку Сонця, досягають Землі, вони стикаються з цим захисним щитом. Магнітне поле починає збурюватися, змінюватися, коливатися. Фактично, магнітні бурі - це наслідок захисної реакції магнітного поля Землі на зовнішні чинники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на листопад 2023: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів

Наслідки магнітних бур можна побачити. Зокрема, завдяки ним виникають полярні сяйва.

Частіше магнітні бурі все ж пов'язують зі збоями в роботі електромереж, зв'язку чи навігації.

"Ми знаходимося в фазі росту сонячної активності, і самі зміни: за одну-дві доби відбувається різка зміна конфігурації магнітного поля і, відповідно, системи струмів. А далі уже період релаксації займає декілька днів.", - розповідає доцент кафедри астрономії та фізики космосу КНУ імені Тараса Шевченка Людмила Козак.

Як магнітні бурі впливають на людину

Магнітні бурі бувають різної потужності. Більшість людей магнітні бурі переносять невідчутно, бо вони впливають на всіх по-різному. Страждають здебільшого люди з хронічними захворюваннями, вагітні та літні. Симптоми можуть бути різними, найпоширеніші

  • головний біль,
  • проблеми зі сном,
  • слабкість.

Як пережити магнітні бурі

Та не всі науковці погоджуються з існуванням геомагнітного впливу на здоров'я людини. Однак є декілька правил, які допоможуть легше пережити такі дні:

  • здоровий сон,
  • збільшення фізичної активності,
  • відмова від куріння,
  • кави та алкоголю,
  • нешкідлива їжа
  • достатня кількість води,
  • заняття для душі, які приберуть зайвий стрес.

Дивіться "Сніданок з 1+1" по будням з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

 

Новини по темі