Магічне мислення у серіалі "Закохай мене, якщо зможеш": чим шкідливою може бути віра у надзвичайні сили

Закохай мене, якщо зможеш
Що таке магічне мислення та чим шкідливе
Freepik

Темою серіалу "Закохай мене, якщо зможеш" є розкриття магів-шахраїв, та чи є магічне мислення справді шкідливим?

Поделиться:

У новому серіалі "Закохай мене, якщо зможеш", який йде з понеділка по четвер о 20:30 на 1+1 Україна, розкривають проблематику магічного мислення. Головна героїня Ксенія Мішина намагається викрити шахраїв, які використовують людські проблеми для самозбагачення. Що таке магічне мислення та чи дійсно воно шкідливе?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встав на захист України з перших днів повномасштабної війни: 6 цікавих фактів про актора серіалу "Закохай мене, якщо зможеш" Сергія Журавльова

Природа магічного мислення

Магічне мислення — форма мислення, в якому причинно-наслідкові зв'язки встановлюються на основі віри в тотожність психічної та символічної діяльності з реальною фізичною діяльністю за впливом на світ.

Віра у надприродне зародилася ще у первісних суспільствах та стала основою анімізму, магії, релігії, народних забобонів та мистецтва. Магічне мислення полягає в ідеї того, що речі та живі істоти зберігають між собою тривалий зв'язок після контакту. Прихильники цього напряму вважають, що на певні об'єкти можна вплинути шляхом ритуалів та обрядів. 

Магічне мислення притаманне більшості дітям. Це нормальний етап розвитку дитячої психіки, впродовж якого малюк вірить, що його бажання, надії та думки є причинами тих подій, які відбуваються з ним та навколишнім світом. Більшість з віком переростають ці переконання, проте чимало дорослих і в зрілому віці залишаються забобонними. Магічні розповіді набувають особливої актуальності в періоди сильного стресу, зокрема під час війни. У такі моменти людям складно об'єктивно оцінити ситуацію, тому вони опираються на вибіркові факти, що нерідко можуть мати "містичне значення".

Магічне мислення

Фото: Unsplash.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я цікавилась і астрологією, і нумерологією. Мені одразу вдалось увійти в роль», - Ксенія Мішина про прем'єру серіалу «Закохай мене, якщо зможеш» у студії «Сніданок. Вихідний»

Чи шкідливе магічне мислення

Не можна однозначно сказати чи є магічне мислення суто позитивним, чи негативним явищем. З одного боку, людині важливо усвідомлювати своє майбутнє та бачити закономірності у власному житті. У цьому випадку спроби пояснити певні події вищими силами допомагають заспокоїтися, впорядкувати власні думки у стані хаосу.

З іншого боку, магічне мислення повинне бути контрольованим, щоб не перетворитися на основний рушій чийогось життя. Коли особа сліпо вірить у вплив надзвичайних сил, вона може стати інфантильною та перекласти відповідальність за власну долю на духів та чари. Подібні переконання стають на заваді буденності, а потреба у регулярному виконанні тих чи інших ритуалів порушує рутину. У детективі "Закохай мене, якщо зможеш" глядачі не один раз бачили історії персонажів, чиї проблеми можна було вирішити особистими зусиллями. Проте, герої вирішили уникнути відповідальності та покластися на допомогу "вищих сил".

магічне мислення

Фото: Freepik.com

Можемо підсумувати, що магічне мислення може бути дієвим захисним механізмом нашої психіки, проте лише якщо воно не заважає повсякденній діяльності та не позбавляє людину здатності оцінювати ситуацію раціонально. Важливо пам'ятати, що занадто довірливі люди — улюблені клієнти чисельних шахраїв. Більше про вплив магічного мислення ви можете дізнатися з серіалу "Закохай мене, якщо зможеш", у якому розкрили тему надлишкової віри людей у потойбічні сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаві факти про зірку серіалу “Закохай мене, якщо зможеш” Наталку Денисенко

Дивіться детективний серіал "Закохай мене, якщо зможеш" на "1+1 Україна" з понеділка по четвер о 20:30.

Новости по теме