Як правильно купатися в ополонці на Водохреще: Поради Олексія Душки

19 січня в Україні відмічають велике православне свято – Водохреще.

Поделиться:

Олексій Душка показав наймиліше фото рокуНа Водохреще, 19 січня, сміливці купаються в охрещених водоймах, щоб очистити тіло і душу. Для непідготованих до випробування крижаною водою геройство може закінчитися лікарняним.

Ведучий програми «Життя без обману» Олексій Душка, який має досвід купання в ополонці на Водохреще, розповів, як підготуватися та що робити, щоб не захворіти. Телеведучий також розповів, для чого він пірнає у крижану воду та що при цьому відчуває.

Коли я пірнаю в ополонку на Хрещення, я відчуваю очищення. Відчуття просто неймовірні. Усіх хочеться любити, обіймати, з’являється усмішка. Організм здається, переживає моментальне переродження, а також стрес і шок, які мобілізують сили. 

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО КУПАННЯ НА ВОДОХРЕЩЕ

Є люди, які постійно пірнають в ополонку, вони готуються заздалегідь. Однак, на думку Олексія Душки, це не обов’язково. Головне – це адекватно оцінювати стан вашого здоров’я та не бути «героєм».

Я почав пірнати в ополонку на Хрещення, коли була температура 22 градуси нижче нуля. Я мав гіркий досвід купання, коли у мене ще протягом декільких місяців боліли пальці від морозу. Тоді я зрозумів головне правило – у такій справі жодного геройства.

ЯК ПРАВИЛЬНО КУПАТИСЯ В ОПОЛОНЦІ НА ВОДОХРЕЩЕ, ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ

– Зніміть верхній одяг і розігрійте м'язи, щоб відчули легке потепління в тілі, не треба пітніти.

– Пам’ятайте, що за сильних морозів купальник та плавки швидко замерзають.

Завжди потрібно мати з собою рушник і капці. Після крижаної води здається, що тисячі маленьких голочок поколюють ваше тіло, тож рушник буде дуже доречним. Гумові капці потрібні, щоб не залишати після купання мокрих слідів, адже вони замерзнуть і перетворяться на небезпечну ковзанку.

– Обирайте ополонки в людних місцях, там,зазвичай, чергує швидка.

– Не можна розігріватися алкоголем. Від цього залежить ваше життя.

– Занурюйтеся у воду поступово. По-перше, це безпечніше, по-друге, ви отримаєте кращий ефект для нервової системи. Розслабтесь. Дихайте рівномірно. Це важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп здоров'я 2017 для всіх знаків зодіаку

– Якщо є проблеми з тиском, краще не пірнати з головою.

– Виходьте повільно, можна порізатися об кригу. Кров у такому випадку складно зупинити.

– Щойно вийшли з води, одразу витріть голову та вдягніть шапку. Рушник, шапку і капці, треба лишити біля ополонки.

Зазвичай я пірнаю під час обідньої перерви, а потім знову їду на роботу. Ми заздалегідь домовляємося з оператором, водієм і моїм товаришем.

Олексій Душка вперше пірнув в ополонку для сюжету ТСН. Він вирішив, що круто показати, як у мороз журналіст стрибне в ополонку. Зараз це перетворилося на традицію.