Як підготувати дитину до школи: поради батькам

Школа

Бути готовим до школи – це не лише вивчити алфавіт, навчитися писати та читати. Дитина має також освоїти елементарні навички самостійності.

Поділитися:

Перебуваючи в , малюкові доведеться самому складати свої речі, переодягатися, відвідувати туалет і їсти. Вчитися цьому можна починати практично з народження. Довіряйте своєму малюкові, давайте йому нескладні доручення по дому. Нехай у дитини з'явиться своя зона відповідальності в квартирі. Наприклад, доглядати за рослинами або годувати домашнього улюбленця. Це допоможе дитині стати впевненіше.

Що повинна вміти дитина, яка йде до першого класу

Більшість шкіл висуває певні вимоги до першокласників. Дізнайтеся вже зараз, як буде відбуватися тестування майбутніх школярів. Що ж повинна вміти дитина 6-7 років

  • Знати і називати своє прізвище, ім'я, по батькові, а також ПІБ батьків, свій вік і дату народження.
  • Пам’ятати свою домашню адресу, назву свого населеного пункту, основні визначні пам'ятки місцевості, пори року, їх основні ознаки та відмінності, дні тижня в правильній послідовності, геометричні фігури.
  • Вміти класифікувати.
  • Володіти олівцем, акуратно розфарбовувати, дотримуючись контуру.
  • Визначати центр аркуша паперу, знаходити право-ліво, верх-низ.
  • Вміти складати ціле з декількох частин.
  • Вміти переказати почутий текст. Також вітається вміння самостійно прочитати текст.
  • Складати розповідь по картинках в правильній хронологічній послідовності. Запам'ятовувати і називати 6-8 предметів (слів або картинок).

Коли починати підготовку до школи?

Деякі батьки вважають, що можна встигнути підготуватися до школи за один рік. Але це не так. Адже занадто інтенсивна підготовка за настільки короткий термін загрожує перевантаженням психіки і втратою у дитини інтересу до навчання. Тому підготовка малюка до школи повинна бути поступовою і починатися практично з його народження.

Приблизно в чотирирічному віці можна ненав'язливо пропонувати малюкові вивчати алфавіт, цифри. Головним орієнтиром має стати інтерес дитини. Якщо він відсутній, то заняття слід відкласти. Більш інтенсивна підготовка починається в п'ятирічному віці.

Програми дитячого садка цілком достатньо для необхідної підготовки. А щоб займатися з малюком додатково, не обов'язково сідати за стіл і вивчати книги. Досить того, що на прогулянці ви будете вивчати машини, розглядати кольори, називати слова на задану букву.

Доброю традицією може стати прочитання книги перед сном. Після читання обов’язково розпитайте малюка про прочитане. Також в цей час актуально отримати консультацію логопеда і відкоригувати вимову проблемних звуків, якщо такі є.

Школа. Перше знайомство

Сходіть на екскурсію до школи. Розпитайте старших братів-сестер-друзів про шкільне життя. Що ще ви можете зробити, щоб допомогти дитині сприймати школу в позитивному ключі? Подивіться разом з дитиною ваші шкільні фотоальбоми. Розкажіть про друзів, яких ви знайшли завдяки школі, про смішні чи цікаві моменти.

Розкажіть, які уроки були вашими улюбленими, куди ви їздили разом з класом. Дайте зрозуміти малюкові, що завдяки школі він отримає безліч нових знань. Але разом з тим школа – це більше, ніж просто навчання! У ваших силах підготувати дитину до школи так, щоб малюк не відчував стресу та дискомфорту. І ви можете налаштувати його на шкільне життя у позитивному ключі.

Вже з 27 серпня о 20-30 дивіться нові серії популярного серіалу Школа. Недитячі ігри на 1+1 та дізнавайтеся більше про шкільне життя. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тест: Чи готова ваша дитина до школи?

Новини по темі