Дитяча жорстокість: поради психолога

Школа
Що робити, коли дитина проявляє агресію
unsplash

Якщо дитина проявила жорстокість, сварити її не варто: краще розібратися у причинах такої поведінки.

Поділитися:

Дитяча та підліткова жорстокість – це справді страшно. В ЗМІ часто з'являються повідомлення про злочини, учасниками яких стали підлітки. Сучасні школярі часто знімають насильство на відео. Психологи б’ють на сполох.

Якщо вчасно не звернути увагу на жорстоке поводження дитини, то ситуація у дорослому житті тільки посилиться, кажуть фахівці. Виросте безжальна людина, з неконтрольованими нападами агресії. Їй буде складно адаптуватися в будь-якому колективі, виникнуть труднощі з вибором та отриманням професії та пошуком роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно: шахраї за гроші обіцяють дати роль у серіалі Школа

Чому в щасливих сім'ях виростають моральні монстри?

Психологи впевнені – дитяча жорстокість може формуватися не тільки через батьківське виховання. Впливати на дитячі емоції можуть навчальні заклади, друзі, знайомі.

Причини агресивної поведінки дітей можуть бути різними. Починаючи від перегляду дорослих програм по телевізору і закінчуючи агресивною поведінкою дорослих в сім'ї. Дитина повторює наочні приклади, картинки, які бачить в житті. До того ж діти через свій вік ще погано контролюють емоції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати дитину до школи. Поради батькам

Один з варіантів виникнення жорстокості – вихованням дитини практично ніхто не займається і агресивною поведінкою вона намагається привернути увагу, отримати частинку ніжності та любові.

Коли варто насторожитися?

Жорстоке ставлення до тварин – катування кошенят, спалювання комах тощо – не такі вже безневинні дитячі пустощі, це тривожний знак. Така жорстокість – часто спосіб дитини зігнати на слабших і беззахисних злість, що накопичилась. Наприклад, дитину б’ють батьки, а вона, в свою чергу, катує молодших дітей або домашніх тварин.

Що можуть зробити батьки, щоб запобігти жорстокості у дитини?

• З дитинства треба привчати дітей до самостійності і відповідальності за свої вчинки, а головне – формувати здатність до співчуття і співпереживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 корисних порад, як заохотити дітей ходити до школи

• Прищеплюйте дитині моральні цінності особистим прикладом, вчіть її бачити в кожній людині доброту.

• Акуратно контролюйте, з ким дитина дружить, чим займається, що дивиться і читає. Обмежуйте час перегляду телевізора і комп'ютерних ігор. Але не прямою забороною, а пропозицією інших цікавих занять, бажано активних і на свіжому повітрі.

• Чітко визначте рамки дозволеного. У разі порушення правил завжди має відбуватись покарання. Але не тисніть авторитетом, а зрозуміло поясніть своє рішення.

• Знайдіть для дитини заняття до душі, де вона зможе дати вихід накопиченій енергії і отримає можливість самоствердитися і чогось досягти.

• Частіше розмовляйте з дитиною про її ставлення до різних соціальних явищ, інших людей, обговорюйте фільми і книги. Це заповнить культурний вакуум.

• Навчіть дитину  висловлювати власну думку, не агресивно відстоювати свою точку зору в спілкуванні.

• Дайте дитині достатньо уваги та любові. Ті, кого люблять, жорстокими бувають рідко. Постарайтеся завжди підтримувати довірливі стосунки.

Будь-яка форма жорстокості в родині – неприпустима. Необхідно більше розмовляти з дитиною, стати для неї хорошим співрозмовником і найкращим другом. Створіть вдома максимально спокійну та довірливу обстановку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фільмів для перегляду всією родиною

Дивіться другий сезон серіалу Школа. Недитячі ігри з понеділка по четвер о 20:30 на 1+1.

Новини по темі