Перехід дитини до іншої школи: як уникнути стресу? 5 порад психологів

Школа

Зміна школи – це завжди стрес для дитини. Адже доводиться змінювати не лише приміщення, а й втрачати друзів, розлучатися з вчителями і налагоджувати стосунки на новому місці.

Поділитися:

Крім цього, в кожній школі існують свої правила. І в кожному класі є свої закони, лідери і любимчики вчителя. Якщо обставини складаються так, що ваша дитина повинна поміняти місце навчання, ви можете їй допомогти.

Спочатку трохи статистики.

Перехід до нового навчального закладу – це усвідомлений стрес приблизно для 75% відсотків школярів.

Решта дітей стверджують, що у них немає жодних страхів або проблем, але насправді вони можуть просто заспокоювати батьків.

В першу чергу, діти не хочуть втратити старих друзів. Вони сумують, бо більше не бачать знайомих вчителів. Можуть нервувати через те, що в новій буде більш складна програма, і вони стануть погано вчитися.

  1. Якщо ви вирішили поміняти місце навчання своєї дитини, краще дочекайтеся закінчення навчального року або хоча б зробіть це під час канікул. Часто в цей час в клас приходять інші новачки, діти відвикають від шкільної рутини і вчителі ще раз на початку чверті пояснюють їм правила поведінки, розповідають про нові предмети, запитують про те, як вони відпочили. Це добре для новенького, адже його прихід в клас не буде виглядати основною подією місяця, що дозволить дитині краще адаптуватися в колективі.
  2. Як допомогти дитині, якщо вона змушена перейти в іншу школу посеред навчального року? По-перше, не показуйте вашого власного хвилювання – дитина все це відчуває і лякається ще більше. Поговоріть з дитиною, дізнайтеся, що її турбує. Розкажіть, що з колишніми однокласниками можна буде зустрічатися у вихідні або після школи. Крім того, у дитини з'являться нові знайомі. Пообіцяйте, що в перший час будете допомагати їй робити уроки.
  3. Перед тим, як відправити дитину в нову школу, буде корисно сходити разом туди на екскурсію. Ви можете прийти під час ГПД, щоб дитина в неформальній обстановці познайомилася з однокласниками, пограла з ними. У грі набагато простіше подружитися.
  4. Не варто розповідати педагогам про всі проблеми з поведінкою чи навчанням у вашого школяра. Краще просто сказати, що у вас чудова дитина, яку ви дуже любите. Пообіцяйте вчителю відвідувати всі батьківські збори. Можливо в новій школі «хуліган» або «тихоня» абсолютно зміниться. А оцінки вчитель і сам побачить, подивившись в щоденник або табель.
  5. Дитині дайте поради з приводу перших днів в школі. Наприклад, активному учневі з лідерськими якостями краще в перші дні поводитися спокійніше. Не задирати однокласників, не викрикувати з місця і не хвалитися своїми досягненнями на старому місці. Адже в класі вже склалася своя ієрархія і є визнані лідери і відмінники.

Вони можуть захотіти з'ясувати стосунки кулаками або просто будуть ображені. Розкажіть, що ябед, які розповідають вчителю про всі дрібниці, ніхто не любить. Але при цьому обговоріть всі ті ситуації, коли потрібно доносити до відома дорослих негайно.

Малюкові, якому важко спілкуватися, краще порадити пару днів просто придивлятися до однокласників, щоб потім спробувати налагодити контакт з одним-двома з них. Потрібно навчити дитину спокійно відповідати на запитання однокласників, не ховатися і не лякатися. Зазвичай діти запитують, звідки переїхав, що любить, ким працюють батьки і що у новенького є цікавого. Навчіть дитину теж задавати запитання, які допоможуть налагодити комунікацію.

Часто вчителі, намагаючись зрозуміти рівень знань новенького, запитують його досить часто. Пам'ятайте про це і стежте, щоб все уроки були зроблені і у вашого школяра були всі потрібні приналежності для навчання. Ще батьки повинні контролювати охайність малюка. І таким чином, дитина справить дуже гарне перше враження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати дитину до школи. Поради батькам

Щоб дізнатися більше про шкільне життя ваших дітей, дивіться з понеділка по четвер на каналі 1+1 нові серії популярного серіалу «Школа». І нехай шкільні роки ваших дітей будуть щасливими та безтурботними!

Новини по темі