Як залишатися стрункою, готуючи розкішні десерти: Секрет Валентини Хамайко

Ведуча розповіла, як зробити життя солодшим та які десерти має навчитися готувати кожна жінка.

Поділитися:

Завтра, 26 серпня, на екрани повертається Сніданок. Вихідний. Чим дивуватиме ранкове шоу в новому сезоні, дізнаєтеся вже завтра. Зокрема, на глядачів чекають цікаві випуски Солодкої неділі, у яких Валентина Хамайко поділиться рецептами солодощів без цукру.

Валентина Хамайко – успішна ведуча, багатодітна мама та чарівна жінка, яка до всіх своїх принад ще й чудово готує десерти. Тож із власного досвіду знає, як зробити життя солодшим.

Можна із задоволенням дивитися, як красиво готує Валентина та як вона «смачно» веде бесіду. Не дивуйтеся, якщо під час читання цього інтерв’ю, відчуєте аромат духмяних булочок чи захочете тертого пирога.

Про любов до справи, надсмачні рецепти, місця, які закохують в себе з першого погляду, та кохання, яке не тліє, – наша затишна розмова.

Валентино, з чого розпочалося ваше захоплення кулінарією, зокрема, кондитерською справою?

Я росла в гарній сім'ї: моя мама любила готувати та пекти, бабуся теж. Діти завжди схожі на батьків. Усе вийшло логічно. Я виросла – люблю свою родину та із задоволенням готую для неї!

Домашня випічка – це гарна сімейна традиція

Чи пам’ятаєте перший десерт, приготований власноруч?

У дитинстві я проводила канікули вдома. Читала, шила собі одяг (купувати було нічого, а пошити за викройкою з журналу Burdа – дуже реально), а також вчилася готувати.

Мені було приблизно 10 років, коли я вперше самостійно спекла булочки з корицею. До цього завжди допомагала мамі та бабці.

Восени вийде ваша перша кулінарна книга «Солодка неділяВалентина Хамайко вперше показала обкладинку своєї кулінарної книжки «Солодка неділя»». Як відбирали до неї рецепти?

У виданні рецепти зібрані з урахуванням локальних продуктів та сезонності. Я ділюся рецептами, які готую для своєї родини. У книзі є бабусині рогалики (вона до нашого приїзду завжди готувала великий кошик рогаликів із маком та пиріжки з різними начинками). Ще є мамин тертий пиріг та горішки зі згущеним молоком. Є рецепт шуликів, які бабуся завжди готувала на Маковія. Рецепт булочки Бріош я дізналася на пекарських курсах Рішара Бертіне.

Читачі знайдуть і вигадані мною смаколики: торт, створений до Дня народження доньки Соломії, яблучний пиріг, у якому мало тіста і дуже багато яблук.

Усього 58 рецептів, бо в році приблизно 58 неділь. А неділя це чудовий день, щоб зробити приємне своїй сім'ї.

Хай усі збираються на кухні на аромат домашньої випічки. Недільне сімейне чаювання – це дуже гарна традиція. Можна бачитись з друзями, батьками...

Фото: шулики

Тобто невдовзі господині знатимуть, чим щонеділі здивувати своїх рідних і гостей. А на яких кулінарних книгах «виросли» особисто ви?

У радянські часи був стандартний набір книг у кожній сім’ї: «Книга о вкусной и полезной еде», «500 видов домашнего печенья» тощо. На жаль, жодної українською мовою. Але у мами був гарний записник – із зібраними за життя рецептами. Це була справжня знахідка! Рецепти там називались приблизно так: «Любин торт Рижик», «Таніне печиво Трояндочка».

Люблю мандрувати. Пробувати щось нове, цікаве та аналізувати десерт щодо інгредієнтів. Можу навіть попросити рецепт (усміхається), а потім вдома його відтворюю та вношу свої корективи.

 

Який десерт, на вашу думку, повинна вміти готувати кожна господиня?

Потрібно навчитись готувати базові речі: дріжджове, пісочне, заварне, рублене тісто та бісквіт. Опісля – декілька кремів: білковий, заварний, шоколадний Ганаш. Усе! Далі на цій базі можна приготувати сотні різних десертів і солоних пирогів.

А чи існує десерт, який ви мрієте навчитися готувати?

Мене більше цікавлять професійні питання: як приготувати ідеальне тісто Філо (дуже тонке та еластичне), а з нього вже можна створити багато страв; як темперувати шоколад. Удома потрібно готувати прості десерти, щоб після приготування не лишалось відчуття втоми.

Чим найбільше люблять смакувати у вашій родині?

Коли готуєш багато, то вибір не зупиняється на чомусь одному (усміхається). Часто діти бачать щось в кав'ярні або на картинці та приносять мені зі словами: «Мамо, а можеш нам таке вдома приготувати?». Восени готую щось з яблуками та сливами. Узимку люблю потішити рідних «Медовиком», на Новий рік – горішками, рогаликами, пиріжками.

Чи привчаєте своїх дітей до куховарства?

Вони самі привчаються. Просто заберіть у дітей гаджети та не майте в сім'ї культури життя з увімкненним телевізором. За цих двох умов ваші діти почнуть читати, малювати, складати конструктори та допомагати вам на кухні.

«Сніданок. Вихідний» побував на канікулах. Де вам вдалося відпочити за цей час?

Два місяці були надзвичайно активними! Спочатку відрядження до Туреччини, де ми з Русланом Сенічкіним досліджували місцеву кухню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 страв турецької кухні, які можна приготувати вдома

Опісля я з чоловіком поїхала до Кабардино-Балкарії. Ми здійнялись на Ельбрус: залишилися неймовірні спогади на все життя та відчуття, що у цьому житті неможливих речей просто не існує. Людський організм надзвичайно витривалий!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валентина Хамайко підкорила Ельбрус

Потім із дітьми мандрували машиною маршрутом Київ-Львів-Прага. Прага подарувала багато вражень від місцевий замків, вони там на кожному кроці.

Також ми нарешті потрапили до казкового острову Рек'явік! Це місце вразило нас у саме серце: острів із фантастичною природою; острів, на якому вода в кранах підігрівається вулканами, а повітрям не можеш надихатися.

Як вам вдається смакувати солодким, мучним і при цьому бути в гарній формі?

Головний секрет – активність. Якщо маєш 3-5 тренувань на тиждень, а солодке їси лише 1-2 рази на тиждень, то з фігурою все буде чудово (усміхається).

Валентино, у вас доволі насичене життя. Поділіться, як відновлюєте сили?

Спорт, маленькі жіночі задоволення в салоні краси – це все відпочинок. Але бувають миті, коли просто хочеться побути на самоті. Тоді я обираю тиху кав'ярню та читання для душі.

Певно, для багатьох ви є прикладом, адже успішно поєднуєте і роботу, і родинні справи. Чи є відомі успішні жінки, ким захоплюєтесь особисто?

Нещодавно дізналася про балерину Ольгу Гілл зі Сполучених Штатів. Вона має 7 дітей та все встигає! Кумирів у мене немає. Жінка має народжувати дітей та вміти забезпечувати себе самостійно. Одне не має виключати іншого.

Я просто хочу бути прикладом для своїх дітей, особливо для дівчат.

Фото: Теленеделя

Судячи з усього, між вами та дітьми склалися дружні стосунки. Як вам вдалося стати мамою-подругою?

Я стараюсь, але ще рано робити висновки. Час покаже! Наразі я намагаюсь знайти індивідуальний час на кожну дитину. Це покращує порозуміння. Стараюсь бути другом та при цьому субординацію не порушую. Останнє слово за мамою та татом.

Ви з чоловіком маєте чимало роботи, виховуєте трьох дітей. Як при цьому ви підтримуєте «вогонь» подружніх стосунків?

Ми живемо в час, коли те, що зламалось або не клеїться, легко викидається та купується нове. На жаль, багато хто переносить цю модель поведінки й на стосунки. Як би сухо це не звучало, але стосунки – це щоденна робота двох людей. Якщо хтось припинив над ними працювати, то вони ще проіснують деякий час завдяки жінці чи чоловікові, а потім все одно приречені. Лише спільна праця – запорука успіху.

Життя складається з дрібниць. Один сюрприз на День народження чи на свято не зробить когось щасливим. Я люблю буденні речі: букет квітів без приводу, приємне повідомлення на телефон, несподіване запрошення на чай або спонтанна поїздка вдвох на пару днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ягоди в несолодких стравах: 3 несподівані рецепти від Валентини Хамайко