Комплекс пряника або штучна доброта: чим небезпечне бажання будь-що подобатися іншим (коментує психоаналітик)

Що таке комплекс пряника або штучна доброта - коментує психолог
Pexels/Andrea Piacquadio

Бажання будь-що подобатися іншим небезпечне. Намагаючись завжди догоджати й подобатися іншим, ми ігноруємо свої справжні бажання. Чим це загрожує — розказала психолог Анна Кушнерук.

Поділитися:

Подобатися всім і кожному — це нездорова поведінка. Стан людини, що хоче у всіх викликати запал та бажання - хворобливий. Чому формується комплекс пряника та чим це загрожує розказала психоаналітик в ефірі Анна Кушнерук «Сніданок.Вихідний».

Психічно здорова людина має бути людяна, приязна, розполагати до себе інших. Це нормально, коли людина відчуває задоволення від того, що вона подобається іншим. Але коли людина все своє життя спрямовує на те, щоб не викликати агресію у інших, щоб на неї не розсердилися, щоб не було не зручно, бо потім людині продемонструють незадоволення, а вона не буде знати, як справлятися з цим почуттям — в цьому випадку людина «слугує» оточенню для того, щоб не бути незручною. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи впливає зовнішність на успіх та чи можна стверджувати, що красиві люди більш успішні (коментує психоаналітик)

Людина, що так поводиться сама страждає на невроз та робить оточуючих заручниками того, що вона така приязна до всіх, така люб'язна, що на неї навіть розсердитись немає за що. Бажання подобатись іншим може призвести до нервового зриву або до розвитку якоїсь хвороби, бо така людина весь час перебуває в напрузі і не дає собі права сказати про своє незадоволення, подумати та сказати, чи їй комфортно, чи ні. Вона весь час перебуває, як стиснута пружина і готова у кожну хвилину вибухнути. 

Як розпізнати в собі штучну доброту  

Анна Кушнерук розказала, що є такий термін — хибний альтруїзм. Альтруїзм — це коли людина робить щось без користі, а от хибний альтруїзм — це коли людина ніби показує іншим, як треба чинити стосовно неї. 

Я роблю так, щоб ви знали, що до таких добрих жінок, як я не можна ставитись погано. 

Причини появи комплексу пряника

Одною з причин появи штучної доброти може бути негативний досвід, у якому не приймались справжні почуття та реакції людини. 

Проблеми з проявленням штучної доброти родом із дитинства. Діти часто вчаться, що якщо вони будуть проявляти свої справжні почуття, свій настрій та казати «ні», то батьки будуть незадоволені й дитина буде покарана. Анна Кушнерук радить:

Близьку людину можна підбадьорити, дати пораду, але ми не маємо права відіймати у людини право бути у поганому настрої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що можуть розповісти сни та чи бувають вони віщими (розповіла психолог Ганна Кушнерук)

Як боротися з комплексом пряника

Є ситуації, коли людина точно не може виконати те, про що її просять, але вона не хоче виявитися людиною, що відмовляє. Тому робити це потрібно дуже делікатно, висловити прикрість з приводу відмови, але не пояснювати причини. З правил хорошого тону пояснювати причину відмови неввічливо. Гарним методом буде також пошук компромісів з іншою людиною та спокійне чітке обговорення. 

Дивіться відео сюжет з корисними порадами від психоаналітика Анни Кушнерук: