Валентина Хамайко розповіла, чому з початком війни не поїхала з дітьми з України, як готувала для місцевої тероборони та роздавала в селі молоко

Валентина Хамайко розповіла, чому з початком війни не поїхала з дітьми з України, як готувала для місцевої тероборони та роздавала в селі молоко

Ведуча «Сніданок. Вихідний» на 1+1 Валентина Хамайко розповіла про перший страшний місяць війни, розлуку з дітьми та чому не поїхала з України

Поділитися:

Ведуча «Сніданок. Вихідний» на 1+1 Валентина Хамайко з самого початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну вирішила нікуди не емігрувати, а залишатися в Україні з чотирма дітьми і чоловіком. Чому? На це питання Валентина відповіла в інтерв’ю сайту ФАКТИ. А ще розповіла про свої перші емоції 24 лютого, страхи за дітей, врятованих собак з Ірпеня та роботу на телебаченні під час війни.

Хамайко ведуча 1+1

Валентина Хамайко разом із сім’єю живе під Києвом у приватному будинку недалеко від Ірпеня і Бучі. І хоча в їх село російська армія не входила, весь березень вони жили в безпосередній близькості від місця бойових дій. Чому одразу не поїхала з країни, ведуча так пояснює:

«Я відчувала свою відповідальність перед країною, не хотіла її залишати. Я – медик, лейтенант запасу і зараз, до речі, відновлюю свій військовий квиток. Я дуже сподівалася на наші ЗСУ. Я була серед тих, хто розумів, що росія здатна на все, але навіть у мене в голові не було думок, що вони почнуть зрівнювати наші місця з землею. Росіяни воюють не з військовими, а населенням, просто знищуючи людей. Це геноцид і цього я не очікувала! Чому не поїхала?

Я не звикла тікати від ситуацій, а намагаюся їх вирішувати. У мене була і відповідальність перед колегами на роботі – я не могла просто розвернутись і втекти. Я просто намагалася бути корисною на роботі і тримати спокій».

Валентина Хамайко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ"Було відчуття, що, можливо, я більше не побачу дітей", — ведуча 1+1 Валентина Хамайко вперше розповіла про розлуку з дітьми через війну

Але все ж таки згодом Хамайко вирішила відправити двох старших дітей – дочку Соломію та сина Михайла до своєї сестри у Відень. А сама залишилась з двома молодшими – Мирославою та Андрієм та чоловіком.

«Перші тижні я проводила багато часу на кухні, бо займалася харчуванням і хлопців з самооборони. Продуктів було достатньо – у нас своя ферма, є сир і молоко. Ще до першого червня обіднє молоко ми вивозили в село і роздавали тим, кому воно потрібно. Чоловік допомагав військовим, яких у нас було достатньо по периметру – завдання для нього були завжди», – каже Валентина Хамайко.

Валентина Хамайко

Попри те, що бойові дії на Київщині закінчилися, зараз телеведуча не відчуває себе у цілковитій безпеці.

«Нещодавно зловила себе на думці, що моя нервова система стала абсолютно не стабільна. Я можу розплакатися, зірватися з будь-якого приводу. Якщо раніше я була, такою, стабільною всередині людиною, то зараз цієї стабільності немає. Мені трохи стало легше, коли до дому повернулися діти і над головою не літають ракети, у нас не стріляє артилерія і вночі я можу спати. Але, коли нещодавно у нас була гроза, я зрозуміла, що досі не стабільна. Від грому і блискавки я почала знову кричати, що по нам стріляють. Це було повторення тих жахів березня. Тому зараз я просто втратила почуття впевненості».

Хамайко ведуча 1+1

Валентина Хамайко вважає, що попри труднощі, українцям треба бути сильними. Україна вистоїть, переможе у цій війні і стане ще сильнішою.

«Я вважаю, що війна – це щеплення для всіх нас – нашого покоління, дітей – від штучної любові до всього російського. Це важка, болюча вакцинація. Але ми її пройдемо і підемо далі. Я готую своїх дітей до того, що вони всі, як в Ізраїлі, будуть служити в армії і вміти володіти зброєю. Ми не повинні боятися, а бути готовим. Завжди…»