"Було відчуття, що, можливо, я більше не побачу дітей", — ведуча 1+1 Валентина Хамайко вперше розповіла про розлуку з дітьми через війну

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ведуча 1+1 Валентина Хамайко вперше розповіла про розлуку з дітьми через війну
Instagram/valentinakhamaiko

Ведуча 1+1 про розлуку з дітьми під час війни

Поділитися:

Ведуча ранкового шоу "Сніданок з 1+1" Валентина Хамайко розповіла про розлуку зі своїми старшими дітьми через російську агресію на території України. Ведуча 1+1 виклала пост на своїй сторінці в Facebook, де досить детально розказала історію евакуації дітей та про їх повернення додому.

"У перші тижні війни я вперше розлучилася надовго зі своїми старшими дітьми Соломією та Михайлом. 24-го лютого рано вранці ми прокинулися від вибухів, їх було дуже чути. Одразу зрозуміли, що відбувається. Розбудили дітей, сказали, що в школу ніхто не йде. Все їм пояснили і просили не виходити на вулицю. В такому режимі, переживаннях і роздумах, читанні стрічок новин і в групах у мессенджерах провели час до обіду. А потім нам подзвонили друзі одні, потім інші, сказали, що їм у Києві дуже страшно і попросилися приїхати до нас. Того ж вечора у нас вдома було вже більше 40 людей. Всі спали де тільки могли. Потім більшість людей поїхала на захід України", — розповідає Валентина.

Валентина Хамайко

Валентина Хамайко вирішила відправити старших дітей до сестри у Відень:

"Рідна сестра, яка проживає у Відні, з перших днів пропонувала мені житло і навіть працевлаштування. Сказала, що підтримає мене у всьому. Просила приїжджати. Але у мене було чітке внутрішнє відчуття і бажання, що я не хочу залишати дім і країну до останніх максимально критичних моментів. Так і лишилися всією родиною. 

Рішення про виїзд дітей було прийнято в ніч з 7 на 8 березня. Тоді загострилася ситуація в Ірпені. Почали надходити новини, що в сусідні села заходить військова техніка. Маючи повідомлення від знайомих з Ірпеня що там відбувалося, читаючи стрічку новин та про розстріляні машини, мені як жінці було дуже страшно. Я постійно вагалася: якщо їхати, а раптом щось по дорозі трапиться? Але та ніч була переломною. Зважила всі «за» і «проти», промалювала в голові всі картинки і таки наважилась відправити двох старших дітей…"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбунов, Вітвіцька, Гордєєв, Гринчук, Хамайко та інші ведучі 1+1 записали відеозвернення до українських воїнів: «Сьогодні вся країна разом з вами»

Ведуча розказала, як важко їй давалось рішення про евакуацію дітей та чому вона обрала саме такий варіант:

"Ризики залишатися вдома рівні ризикам виїжджати звідси. І що краще – ніхто з нас не знає. Тому відправила Соломію та Михайла із сім’єю, яка ще залишала жити у нас дома. У Львові вони заночували у моєї двоюрідної сестри, а далі поїхали на Відень. Рішення про розлуку з дітьми давалося важко. Переживала, що може трапитися найгірше і мені хотілося уберегти хоча б двох старших дітей. Тоді здавалося, що так я розділяю ризики навпіл. Що хоча б так я можу дати шанс двом старшим дітям на якесь майбутнє. Бо у голові я усвідомлювала, що нас може не стати…

Для себе готувала ще запасний варіант. Якщо війська просунуться далі, я екстрено евакуююся з молодшими дітьми дорогою через ліс на сусіднє містечко, а далі на Одеську трасу. То був мій останній шанс, мій один відсоток на порятунок з дітьми. Було важко… Згадуючи зараз, у мене сльози… а тоді я плакала багато. Всередині було фатальне відчуття, що, можливо, я більше не побачу дітей. І це наша остання зустріч".

валентина хамайко

Валентина Хамайко зізнається, що вона дуже не хотіла виїжджати сама та лишати чоловіка, тому й залишилась з молодшими дітьми поруч:

"Чому залишилася з двома меншими дітьми? Чомусь дуже категорично не хотіла виїжджати сама і боялася залишати чоловіка. Були внутрішні відчуття, що не маю права цього робити. Чому відправляла двох старших? Тому що розуміла, якщо буде ця екстрена ситуація, то у мене є дві руки і в ці дві руки я можу взяти двох дітей і допомагати їм. Коли дітей четверо, ця ситуація має більш хаотичний стан.

Соломія і Михайло добиралися до Відня 5 днів. Врешті решт вони опинилися у сестри у безпеці. Видихнули. Провели за кордоном два місяці: у цілковитій безпеці, в теплі, в любові, нагодовані. Зі своїми братами і сестрами (у сестри четверо своїх дітей). Ходили в австрійську школу і паралельно вчилися онлайн в українських школах. Проте туга за домом, за мамою все одно їх мучила зсередини. Ми зізвонювалися, розмовляли. Я бачила, що їм без мами важко і некомфортно. Ми ставили собі якісь межі – почекати до 9 травня … але ми навіть і не дотягнули до цієї дати".

Валентина Хамайко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучі телеканалу 1+1 Валентина Хамайко та Олександр Попов прихистили щенят з притулку під Києвом

Нині усі діти ведучої вже повернулися і перебувають вдома, поруч із нею та чоловіком:

"Повернула дітей на початку травня. І коли зустрілися на вокзалі (вони приїхали потягом Відень-Київ), пам’ятаю, що вже всі розійшлися, піднялися з платформи наверх, а ми продовжували стояти обійнявшись і плакати. Це такий момент! Коли тобі бракує слів, а є тільки комок в горлі. Всі ці переживання і туги просто виливалися слізьми...

Їм було непросто цих два місяці прожити самостійно. Я безмежно вдячна доньці і сину за те, що вони поїхали. У нас вдома у селі дійсно були важкі моменти, було дуже страшно, коли поруч стріляла артилерія і літали над головою ракети. Дякую їм, що вони мені дали 50 відсотків спокою".

Фото: Facebook/1plus1.Khamaiko

Новини по темі