Сьогодні весь світ відзначає день пасти! Справжню італійську пасту ЮНЕСКО визнали культурним надбанням людства. Ми розібралися, як правильно готувати страву і пропонуємо вам топ-5 найкращих рецептів пасти, що смакуватиме усій родині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно обирати крупи та макарони: Поради Олексія Душки 

ПАСТА КАРБОНАРА

Інгредієнти:

Сало

Спагеті

Сир пекоріно романо

Пармезан

Чорний перець

Біле вино

Яйця

Морська сіль

Приготування

1. Відварити спагеті до напівготовності (4-5 хв.)

2. Нарізати сало на подовгасті шматки і підсмажити на оливковій олії. 

3. Приготувати соус: змішати жовтки, сир , перець та вино.

4. Зварені макарони помістити на пательню, додати сало та перемішати. 

5. Готову страву викласти на тарілку та полити соусом.

6. Прикрасити пасту тертим пармезаном. 

Цікаво знати, що автентична паста Карбонара насправді готується без вершків та спецій. Насправді у неї додається кремоподібний соус та чорний перець. А замість бекону італійські кухарі використовують гуанчале - свинячі щоки, що схожі на українське сало. 

ЗАПЕЧЕНА ПАСТА З ТОМАТНИМ СОУСОМ

Інгредієнти:

Паста пенне - 100 г

Цибуля - 1 шт.

Часник - 3 зубчики

Ковбаса 300 г

Консервовані томати - 400 г

Червоне вино - 50 мл

Гриби - 150 г

Сир - 50 г

Сіль та перець 

Приготування:

1. На пательні підсмажити цибулю. Додати часник та ковбасу.  

2. Додати у суміш томати без шкірки та червоне сухе вино 

3. Почистити гриби та висипати на пательню. Посипати сіллю та перцем за смаком. 

4. Відправити відварену пасту до соусу і перемішати. 

5. Перекласти страву у форму для випікання. Посипати тертим сиром. 

6. Випікати пасту протягом 10 хв. при температурі 210 градусів. 

ЗЕЛЕНА ПАСТА 

Інгредієнти:

Макарони пенне - 500 г

Курка - 300 г

Лимон - 1 шт.

Цибуля - 1 шт.

Базилік - 50 г

М'ята - 30 г

Рукола - 30 г

Приготування:

1. Порізати курячу грудинку на невеликі шматочки. Додати спеції та лимонного соку. Залишити маринуватися на 10 хв.

2. Посмажити цибулю до появи прозорого кольору. Додати на пательню м'ясо. Тушкувати приблизно 5 хв.

3. Змішати у блендері базилік, рукколу, м'яту, сік одного лимону та зубчик часнику. Залити оливковою олією - і соус готовий. 

4. Зварити пенні, змішати із курятиною та полити зеленим соусом. Подавайте страву із натертим твердим сиром. 

ПАСТА-ФРІТТАТА

Інгредієнти:

Яйце - 3 шт.

Твердий сир - 50 г

Паста - 400 г

Томати - 100 г

Моцарела - 50 г

Приготування:

1. В окремій посудині збити 3 яйця. Додати натертий пармезан, сіль та спеції за смаком. 

2. Вимочити у суміші зварену до напівготовності пасту. 

3. Перенести пасту на пательню. Смажити страву протягом 5 хв. на середньому вогні. 

4. Нарізати кружельцями помідори чері та сир моцарелу.  

5. Викласти страву на деко та відправити у піч на 10 хв. при температурі 200 градусів. 

РОЖЕВА ПАСТА 

Інгредієнти:

Цибуля - 1 шт.

Вершкове масло - 30 г

Біле вино - 100 мл

Буряк - 50 г

Вершки - 150 мл

Паста - 400 г

Приготування:

1. Підсмажити на пательні цибулю. Додати вершкового масла, оливкової олії та білого вина. 

2. Відправити у блендер буряк та вершки. Ретельно перемішати. Нагріти соус на пательні. 

3. Відварити пасту, додати соус та перемішати. 

4. Прикрасити страву тертим сиром та зеленню. 

Італійці трохи недоварюють макарони, аби зберегти справжній смак пасти та кількість вітамінів. Вживання пасти збільшує кількість сератоніну в крові, а це - гормон радості. Приготуйте смачну та корисну страву та потіште своїх близьких смачненьким. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запечені макарони з м’ясними кульками: Рецепти Руслана Сенічкіна