Як правильно формулювати цілі й бажання на новий рік та чи треба їх записувати? (коментує експертка)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Наталія Кадя розповіла, як чітко ставити цілі та добиватися бажаного.

Поділитися:

Як підбити підсумки року, формулювати нові цілі та бажання? Чи потрібно відпускати те, що у вас чомусь не виходить рік у рік? У "Сніданку 1+1" розповіла нейродослідниця, експертка з нейроменеджменту Наталія Кадя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний стіл: яка цьогоріч мінімальна вартість святкової вечері для української сім'ї

Наталія розповіла, що для того, щоб планувати щось нове, треба точно визначити, чого ми хочемо позбутися. Також слід визначити, що ми хочемо залишити у 2021 році, а що хочемо взяти з собою у 2022. 

Чому бажання можуть не збутися? Експертка пояснила, що вони можуть бути:

  • Нечітко сформульовані
  • Не викликають позитивних емоцій
  • Нав'язані 
  • Неможливо виконати
  • Немає готовності до змін.

Також Кадя пояснила:

Ми маємо розуміти, що щоб щось отримати, треба щось дати навзаєм. Тоді виникає питання ціни реалізації цієї цілі. Тож, будь ласка, перевіряйте, наскільки це саме ваша ціль, а не соціально нав'язлива, та наскільки вам це потрібно, а не ви хочете чимось образити інших. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим можуть бути небезпечні ялинкові прикраси для дітей? (коментує експерт з безпеки дітей)

Для чого потрібно писати бажання? Експертка з нейроменеджменту зазначила:

Крок №1 — зафіксувати, чого я хочу. Якщо запитати, чого ми бажаємо одне одному на Новий рік — найчастіше здоров'я та щастя. І тут питання: а що таке щастя? Щастя для кожного щось інше: для когось щастя — в наступному році зберегти здоров'я, для когось — змінити роботу, для когось, хто сидить в декреті — вийти на роботу. Тобто слід конкретизувати свої бажання.

За словами Наталії, якщо ви запишете свої цілі та через кілька років повернетесь до своїх блокнотів, ви з подивом помітите, що деякі цілі, навіть якщо ви їх не тримали в голові, збулися. Мозок не може постійно концентруватися на усьому. Коли ми щось фіксуємо, ми даємо мозку сигнал, що це важливо. І він тоді обирає інформацію, яка відповідає цій цілі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний манікюр 2022: ідеї для тих, хто хоче сяйва та оригінальності

Ті люди, які записують цілі, більше заробляють, а ті, які не мають планів, заробляють гірше. Як це відбувається? Нейродослідниця розповіла:

В суботу у мене немає планів. Я не записала ціль собі "вивчити англійську" та щосуботи 30 хвилин займатися англійською. Мені дзвонять та питають: "Які в тебе плани?", на що я відповідаю: "Планів нема, пішли в кіно". Далі завершується рік і я кажу, що англійська так і не вивчилась. Чому? Бо її не було конкретизовано, коли. Ви можете писати де завгодно: на холодильнику, на дзеркалі... Головне щоб ви знали, що у вас є план, щоб ви візуально собі все нагадували. 

Карта бажань, як стверджує Наталія, сама по собі не працює, але слугує відправною точкою для того, щоб визначити, чого саме ви хочете, абсолютно працює: 

Карта бажань — це наше візуальне зображення та фіксація бажаного. Іншими словами, як тільки мозок не може зрозуміти, чого він хоче, карта бажань допомагає створити образ. Коли мозок вже уявив бажане, це вже для нього досвід і він не боїться. Тоді ми більше віримо та розуміємо, що "так, я можу це зробити". Але якщо наші мрії завершуються на етапі карти бажань, вони самі по собі не відбудуться. Наступний крок — "а що я конкретно готова робити для того, щоб це отримати?". І далі, третій крок — "а коли й що конкретно я буду робити на систематичній основі?". Остання штука, але надважлива — дисципліна виконання конкретних дій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Східний гороскоп на 2022 рік: що чекає на кожен знак китайського календаря

5 правил бажань:

  1. Знайдіть годину вільного часу.
  2. Подумайте про мрію на самоті.
  3. Чітко сформулюйте.
  4. Поділіть на маленькі кроки.
  5. Уявіть, що вже здійснилося.

Чи пишуть сучасні діти листа Миколаю та як батьки пояснюють хто кладе подарунки під ялинку? Дивіться сюжет:

Новини по темі