Відповідь вчених: як собаки допомагають пацієнтам із посттравматичним стресовим розладом

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Собаки відчувають стрес у людей з ПТСР: як це може допомогти
Freepik

Дослідження: як собаки відчувають психологічний стан людини.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Виявляється, собаки спроможні за запахом подиху визначати стани навʼязливих спогадів події, що травмувала у людей із посттравматичним стресовим розладом. Це зʼясували канадські вчені, а результати свого дослідження опублікували у журналі Frontiers. Детальніше про експеримент розповіли у «Сніданку з 1+1».

Науковці зібрали зразки запахів подиху від 26 людей із ПТСР. Спочатку піддослідні дихали через маску у спокійному стані, а потім дихали під час стресу, що був спровокований тригером події, що травмувала. Маски піддослідних віддали двом собакам і в 90% випадків вони успішно справились із завданням, та визначили, через які маски дихали під час стресу, а через які ні. У наступному досліді собак перевірили, як довго вони зможуть розрізняти маски стресового стану та спокійного поміж різних людей. Зʼясувалося, що одна із собак у 81% випадків вдало розпізнавала запахи, в той час як інша - у 84% випадків. При цьому, одна з них краще справлялася розпізнавати стрес, спричинений почуттям сорому, а інша - тривоги.

Науковці пояснюють, що собак-компаньйонів можна натренувати виявляти стрес у людей із ПТСР ще на ранній стадії. Тоді вони могли б заспокоювати пацієнтів, підходячи до них і даючи себе погладити, припиняючи епізод флешбеків. Результати дослідження вже передали кінологам, які зголосилися розробити методику тренування собак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі