Коли вимкнули світло: альтернативні джерела електроенергії для дому, плюси і мінуси генераторів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У часи енергетичної нестабільності в Україні все більше людей замислюється над питанням альтернативних джерел енергії для своє оселі. Які є варіанти?

Поділитися:

Зараз Україна перебуває у періоді енергетичної нестабільності: про ймовірність так званих «віялових» відключень світла не раз говорили в Уряді. До того взимку через погодні умови (снігопади, буревії) можливе аварійне відключення електроенергії. Які є варіанти альтернативних джерел енергії для дому ? Розбиралися у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна батькам заходити до школи під час карантину: відповідає юрист

Через буревій, який був в Україні днями, було знеструмлено безліч осель. Серед них – і будинок ведучої шоу «Твій день» Ірини Ванникової. Вона згадує:

«Хоча ми собі зробили «розумний будинок», головними комунікаціями в якому можна керувати зі смартфону, це не убезпечило нас від холоду і темряви. Ми сиділи у холодній хаті при свічках і ледве змогли вибратися з дому».

Яким же може бути вирішення цієї неприємної ситуації, яка сталася з ведучою? Це альтернативне джерело електроживлення, серед яких:

Відключення світла

Проте через наш клімат вітрові та сонячні джерела малопродуктивні, особливо взимку. Експерт з альтернативного електроживлення Дмитро Шутов пояснює:

«У нас немає постійного сильного вітру і яскравого сонця цілий рік. Ефективність сонячної енергії взимку становить10-15%, не більше».

Якщо говорити про джерело безперебійного живлення, то його енергія акумулюється в батареї. І тут очевидним є головний мінус такого приладу – він потребує підзарядки так само за допомогою електроенергії. Тож на сьогодні найкращий альтернативний варіант – це генератори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли вигідно купувати нове житло, у якій валюті варто оформити іпотеку та чи реально отримати квартиру від держави: пояснює експерт з нерухомості

Плюси і мінуси генераторів

Генератори заправляються бензином або дизельним пальним. Про їхні переваги і недоліки розказав Дмитро Шутов:

►Бензиновий генератор краще заводиться взимку, але це генератор повітряного охолодження, який працює 8 годин поспіль і потім потребує 1 години відпочинку.

Дизельний генератор економніший, має рідинне охолодження, отже може працювати довгий час без «відпочинку», але взимку завести його важче, ніж бензиновий.

Також експерт дає пораду: краще купувати генератор заздалегідь, влітку. Тоді на нього попит менший, а вибір більший.

Дивіться відео про субсидії 2021-2022: хто і як має право отримати фінансову допомогу:

ФОТО: pixabay.com/Comfreak

Новини по темі