Під час війни в Україні вже було здійснено 43 напади на медичні заклади – офіційна інформація від ВООЗ

Напади на охорону здоров’я в Україні є порушенням міжнародного гуманітарного права – ВООЗ
фотобанк УНІАН

Війна в Україні має руйнівні наслідки для здоров’я народу України, наголосили у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Поділитися:

За офіційними даними ВООЗ, за час війни в Україні російськими загарбниками вже було здійснено 43 напади на систему охорони здоров'я. І це лише офіційні дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен з нас може допомогти зібрати докази воєнних злочинів в Україні: чатботи від Мінцифри

17 березня генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус на засіданні Ради Безпеки ООН щодо України оголосив велику промову, яка стосувалася ситуації охорони здоров'я в нашій країні і згубного впливу на нього війни. Зокрема Тедрос Аданом Гебреєсус сказав:

"У результаті повсюдного руйнування інфраструктури, включаючи заклади охорони здоров’я, є серйозні порушення в медичних послугах і доступі до основних товарів. ВООЗ підтвердила 43 напади на охорону здоров’я в Україні, 12 людей загинули і 34 отримали поранення, включаючи медичних працівників. У будь-якому конфлікті напади на охорону здоров’я є порушенням міжнародного гуманітарного права. Вони позбавляють людей терміново необхідної допомоги та ламають і без того напружені системи охорони здоров’я".

Генеральний директор ВООЗ наголосив, що через війну в Україні є величезні ризики залишитися без медичної допомоги людям із серцево-судинними захворюваннями, раком, цукровим діабетом, ВІЛ та туберкульозом тощо. Також через міграцію людей значно підвищується ризик спалахів таких захворювань, як кір, пневмонія та поліомієліт. Не оминув посадовець і питання психічного здоров'я українців, яке значно страждає через війну. Згадав Тедрос Аданом Гебреєсус і ризик поширення COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Препарати для тиреоїдної терапії: де і коли можна буде придбати ліки для лікування хвороб щитовидки (інформація від МОЗ)

Тож ВООЗ закликала Раду Безпеки ООН не припиняти працювати над питанням негайного припинення вогню в Україні. Наприкінці своєї промови Генеральний директор ВООЗ сказав:

"У будь-якому випадку єдиним рішенням є мир. Наш світ потребує миру як ніколи. Ніби COVID недостатньо? Вести таку нищівну війну, як ця, небезпечно для світу!"

Новини по темі