Як виховувати сина без батька (поради психолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Виховання дитини без батька: як матусям подолати всі складнощі
Freepik

Син без батька: як виростити дитину без чоловічої присутності.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Міла Максименко -це мати десятирічних близнюків. Вона вже пʼятий рік виховує хлопців без чоловіка. Каже, що один із синів починає звертати увагу на те, як друзі з батьком у сімʼї ведуть себе по інакшому і знають, як робити безліч суто чоловічих справ у маленькому віці. Міла зрозуміла, що синам бракує чоловічої компанії, коментарів, реакцій і, попросту, чоловічої уваги. Детальніше у питанні розібрались у «Сніданку з 1+1».

Експертка-психоаналітик Анна Кушнирук розповіла, які моменти у поведінці дитини можуть бути сигналом про недостатність чоловічого виховання:

«Якщо хлопчик, коли щось не може зробити, відповідає, що не знає і не хоче цього робити - оцей момент має сколихнути і стривожити. В нормі дитина має відчувати, що він, хоч і не знає, але має спробувати. Це абсолютно прекрасна чоловіча риса».

Хлопчик потребує уваги батька протягом усього життя. Проте, є найчутливіший момент, який мамі прогавити не можна: 

«Дітям біля шкільного віку дуже треба наслідувати те, що роблять дорослі чоловіки. Але це не значить, що тільки тато може навчити робити сина чоловічі речі. Мамина робота - забезпечити чоловіче товариство: це може бути спорт, можуть бути гуртки. Багато зараз є таборів, де хлопчики можуть навчатись».

Про свою проблему Міла написала у фейсбук і головною порадою стала - звернутися до скаутів. Скаутинг не просто працює з такою проблемою, а і успішно її вирішує. Адже така активність дає базові навички для життя і вчить бути лідерами, брати відповідальність на себе і бути свідомим громадянином своєї країни. Цього досягають завдяки тому, що дітям допомагають визначити ціль і досягати її враховуючи свій досвід і зроблені помилки. А Міла, спробувавши скаутинг для синів, пообіцяла частіше влаштовувати їм даний досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі