Українка з Херсонщини, шеф-кухар Оля Геркулес, потрапила до топ-25 найвпливовіших жінок Великобританії (рецепт салату від брата-військового ЗСУ)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Шеф-кухар Оля Геркулес: якщо ти українець і у тебе є якась платформа, ти повинен використовувати її для допомоги Україні
Instagram/oliahercules

Оля Геркулес пристрастно розповіла про підтримку України під час війни.

Поділитися:

Українка Оля Геркулес — відома авторка кулінарних книг, активістка, яка на своєму фронті веде війну проти росії. Дівчина родом із Каховки, що на Херсонщині, наразі проживає у Лондоні, де розповідає на увесь світ про Україну через традиційну кухню та рецепти традиційних страв. 

"Моя мама – кухарка від бога, я насправді ніколи не готувала, я їла", – зізнається Оля.

Та згодом гени взяли своє: Оля закінчила кулінарну школу, працювала в лондонському ресторані, писала для кулінарного журналу Джеймі Олівера, а потім наважилася на власний книжковий дебют: видала збірку кулінарних рецептів її бабці та мами.

У якому б куточку світу Оля б не проводила кулінарні майстер класи – завжди бере із собою хустку та бабусину качалку. Оля вирішила розповісти британцям про феномен українських літніх кухонь та разом із чоловіком вона організовувала експедицію Україною. З першого дня широкомасштабного вторгнення росії в Україну Оля розповідає правду про загарбницьку війну на своїй Батьківщині і разом з іншими небайдужими допомагає Україні. Оля є однією із засновниць проєкту "Cook for Ukraine". Це благодійна ініціатива, де кухарі зі всього світу, готуючи, підтримують Україну, а всі виручені кошти йдуть на потреби тих, хто постраждав від війни. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Моє серце з вами, мої думки з вами", — Джеймі Олівер звернувся до українців ексклюзивно у "Сніданку з 1+1"

Цього року українка Оля Геркулес потрапила в топ-25 найвпливовіших жінок Великої Британії за версією журналу VOGUE. Про свій шлях від авторки кулінарних книг до активістки Оля Геркулес розповіла "Сніданку з 1+1".

"Коли почалась війна, я не знала, що ще робити. Якщо ти українець і у тебе є якась платформа, то ти повинен використовувати її так, щоб допомогти Україні і українцям. Роблю, що роблять мільйони українців", – розказує Оля. 

Оля розповіла, як війна змінила її саму та які тепер у неї нові мрії про майбутнє:

"До війни я мріяла, коли мені буде 45, я поїду в Каховку і відкрию якусь маленьку кулінарну школу. Зараз я розумію, що через війну я змінилась назавжди.  Я вже ніколи не буду не активісткою. Після перемоги нам буде багато чого відбудовувати. Я хочу повернутися в Херсонську область, в Каховку, я хочу допомагати там нашим людям. Я хочу, щоб люди знали, що ми їх не забули і ніколи не забудемо". 

Оля перевезла до Лондона своїх батьків, але багато родичів і друзів залишилися в окупації. Але вони тримають зв'язок. Оля допомагає їм, як може. Cook for Ukraine зібрав приблизно півтора мільйона фунтів на програму ЮНІСЕФ. Ще збирають гроші для волонтерів в Херсоні, на Миколаївщині, для Вознесенська: 

"Британці такі класні! Я дуже пишаюся бути британкою та українкою! Наприклад, одна з ресторанних груп придбала на свої гроші машину швидкої допомоги для України. Машина підірвалась на міні, але всі залишились живими. Після того британці купили ще дві машини. Люди постійно щось роблять".

Нещодавно у Олі вийшла четверта книга, в якій є рецепт салату від брата Олі, який нині служить в ЗСУ:

"Це рецепт салату з баклажанами та помідорами, який він зробив у Каховці минулого року. Там стиглі томати, смажені баклажани, багато трав: тархун, кінза, кріп і трішки масла. Це дуже смачно! Я тиждень готувала його у ресторані у Лондоні і всім дуже подобалось".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий шеф-кухар Джеймі Олівер опублікував рецепт українських пампушок: "Використовуймо силу їжі, щоб передати любов нашим українським братам і сестрам"

Останній раз Оля Геркулес бачилась із братом рік тому. Але він надсилає відео сестрі кожен день.  

"Мрію, що буде перемога, щоб мої батьки змогли повернутися додому і вся моя велика родина, і всі великі родини України зможуть зібратися разом і трішки розслабитись".

Шеф-кухарка Оля Геркулес про рідних, які залишилися в Україні у сюжеті Сніданку з 1+1:

Новини по темі