Аптечка під час війни: що зараз необхідно мати у ній для того, аби врятувати життя (поради парамедика)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що зараз необхідно мати у  аптечці під час війни, аби врятувати життя
Pexels/Roger Brown

Що треба мати у аптечці під час війни: розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків.

Поділитися:

24 лютого було оголошено повномасштабну війну росії проти України, через що зараз багато військових та цивільних гинуть від рук російських окупантів. Тому під час війни потрібно мати аптечку з інструментами, які дадуть змогу надати першу домедичну допомогу постраждалим. Голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус у ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, що зараз важливо мати у аптечці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти себе від втрати зору під час війни та що робити, якщо отримали травму ока (поради лікаря-офтальмолога)

За словами Ярослава, 70% поранених людей гинуть зараз саме від кровотеч. Тому дуже важливо мати у аптечці ті інструменти, які допоможуть зупинити кровотечу. А саме:

  • Джгут (турнікет). Парамедик закликає купувати виключно якісні джгути, адже китайські або українські підробки не є ефективними та можуть не врятувати свого часу життя.
  • Бандаж — пов'язка проти кровотеч, де є тиснучий елемент, бинт і серветка. 
  • Гемостатичний засіб. Їх є декілька варіантів виробників: Велика Британія, США та відновлюється українське виробництво.

Крім цього, дуже важливими у "польовій" аптечці є:

  • Ножиці Лістера з нижньою вигнутою браншею, для того, щоб знімати одяг з пацієнта
  • Оклюзійна наліпка — те, що клеїться у випадку поранення грудної клітки. Ярослав Вус закликає проконсультуватися перед їхнею купівлею. 
  • Компресійна голка. Цим користуються або навчені військові, або медичні працівники.
  • Гелеві бинти — те, цим накриваються опіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати дані про проведені щеплення біженцям та переселенцям та чи будуть дійсними рутинні щеплення, зроблені за кордоном під час війни

Ярослав Вус наголошує: Якщо ви хочете придбати аптечку для ЗСУ та територіальної оборони, краще не робити цього самостійно. Є ризик, що ви можете купити неякісні інструменти. Краще з такими запитами звертатися до спеціальних фондів, які допоможуть вам та закуплять оптом потрібні аптечки. Парамедик також зазначив, що зараз краще не закупляти для ТрО та ЗСУ такі ліки, як парацетамол та ібупрофен. Особливо вони не потрібні у сиропах та свічках. Зараз його закупили у дуже великих кількостях, чого стовідсотково буде досить на декілька років.

Дивіться сюжет:

Новини по темі