Як відновитися після окупації: що їсти, які вітаміни вживати та які аналізи здати (пояснює медична експертка Дарка Озерна)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як допомогти людині адаптуватися після перебування в окупації. Поради щодо здоров'я дає медична експертка Дарка Озерна.

Поділитися:

Як можна допомогти людині, яка перебувала в окупації? Тут мова буде йти не про психологічну допомогу, бо це окрема, дуже важлива тема. У студії "Сніданку з 1+1" медична експертка, біологиня Дарка Озерна розповіла, як можна допомогти людині після окупації відновити нормальне функціонування свого організму та здоров'я. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знайти необхідні ліки під час війни і чим замінити ті, яких немає? Розповідає медична експертка Дарка Озерна

Отже, Дарка Озерна зазначила:

"Людям, які вирвалися з пекла, потрібен режим харчування. Їсти можна небагато, але в певний час. І обов'язково пити воду".

Обов'язковими до вживання є злаки: вівсянка, пшенична каша, гречка, сочевиця. У них є клітковина, вітаміни, мінерали, білок. Також джерелами вітамінів у цю пору року може бути квашена капуста, маринований буряк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режим харчування під час війни: чому не варто змушувати себе їсти, якщо не хочеться та як не заїдати стрес (поради дієтологині Наталії Самойленко)

Також Дарка Озерна наголошує на тому, що зараз період ранньої весни, який є критичним для всіх через брак вітамнів у їжі. Особливо гостро цей брак відчуває організм, який пережив стрес окупації. Тому обов'язково слід вживати:

Вітамін D: щодо дозування слід проконсультувтаися з сімейним лікарем.

Вітамін С. Раніше у його додатковому вживанні не було потреби, але зараз, через війну і стрес, організм швидше втрачає запаси цього вітаміну. Щодо дозування, про це теж варто проконсультуватися з лікарем. З їжі наразі найкраще джерело вітаміну С, доступне у цей сезон – це квашена капуста.

Коли перший період адаптації до нормального життя пройшов, Дарка Озерна радить приділити увагу своїй шкірі, оскільки вона дуже старішає через хронічний стрес.

Які аналізи варто здати після окупації

Після перебування в окупації Дарка Озерна радить здати такі аналізи:

►Аналіз крові на гемоглобін.

►Аналіз крові на рівень глюкози натщесерце (для попередження цукрового діабету).

Ці аналізи можна здати в Україні безкоштовно, для цього варто звернутися до сімейного лікаря.

На завершення Дарка Озерна каже:

"Варто допомогти людині відновитися за допомогою лікарів, їжі і соціуму довкола".

Новини по темі