Як вберегти себе від втрати зору під час війни та що робити, якщо отримали травму ока (поради лікаря-офтальмолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як захистити свої очі під час війни та що робити, якщо отримали важке поранення шкіри біля ока або самого ока
Unsplash/Kalea Jerielle

Як захистити свої очі під час війни? Що робити, якщо отримали важке поранення шкіри біля ока або самого ока?

Поділитися:

Тривале приховування від обстрілів російськими окупантами у підвалах та укриттях, постійний стрес, погане харчування, відсутність сну, та постійний перегляд стрічки новин про війну, яку розпочала росія проти України, впливає на те, що може статися погіршення зору. Чи це тимчасове явище чи ознака серйозної проблеми? Якщо це так, то як її вирішити? "Сніданок з 1+1" розпитав лікаря-офтальмолога, кандидата медичних наук, голову спілки українських офтальмохірургів та автора унікальної методики хірургії глаукоми та катаракти Володимира Мельника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновитися після окупації: що їсти, які вітаміни вживати та які аналізи здати (пояснює медична експертка Дарка Озерна)

Володимир закликає слідкувати за роботою оптик: наприклад, у Києві, навіть у найгарячіші часи, в оптиках була налагоджена система, деякі оптики у різних районах Києва працювали.

Контактні лінзи та окуляри досить часто навіть надаються безплатно, у зв'язку з тим, що неможливо дістати саме ті діоптрії контактних лінз або окулярів, які потрібні. Безумовно, коли йде мова про "найгарячіші" регіони, варто подбати про свої очі заздалегідь і мати хоча б якийсь запас лінз, можливо додаткові 1-2 пари. А якщо користуєтеся окулярами, було б добре, якби у вас були резервні окуляри, які треба зберігати у такому місці, де мінімум ризику, що вони розіб'ються чи зламаються.

око

Наш зір адаптований для того, аби ми максимально користувалися ним для далекої відстані, а близька відстань — це наша "додаткова опція". Тому, якщо людина довгий час знаходиться у закритому приміщені або дуже часто читає новини у гаджеті, то зір зіпсується стовідсотково. Лікар радить намагатися відволіктися, спрямовувати зір на далеку відстань. Якщо є така можливість, ходіть на прогулянки, адже це чудова гімнастика для зору. Також можна пограти у бадмінтон або настільний теніс, бо такі справи дозволяють розвантажити зоровий апарат.

Інша проблема — перебування людини у стані хронічного стресу. Зараз цей фактор є дуже важливим, тому що виснажується вегетативна нервова система, у багатьох людей виникає ВСД. Це обов'язково впливає і на відчуття комфорту власних очей. Володимир закликав намагатися влаштовувати собі "гігієну" нервової системи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити при опіках, як розпізнати ураження дихальних шляхів при хімічних опіках: інструкція та поради від Ярослава Вуса

око

Які мають бути дії, якщо отримали травму ока? Лікар зазначив:

Ми зараз стикаємося з політравмами: тобто не тільки з травмами ока, а й лицьового черепа, головного мозку. Якщо ви зазнали будь-якої травми (або ока, або шкіри коло ока, або контузію) — спробуйте перевірити, наскільки зір пошкодився: закрити одне око та подивитись на чіткість зображення, а потім інше. Якщо ви відчуваєте серйозну втрату зору, то треба звертатися до лікаря. Так само, якщо ви помічаєте незначну втрату зору, адже вона може лише здаватися такою на перших етапах, надалі можуть розвинутись дуже серйозні ускладнення.

око

Якщо людина має проникливе поранення (наприклад, осколки, які потрапили в око чи шкіру обличчя), то перше, що треба зробити — максимально знерухомити око та накласти на нього пов'язку для того, аби максимально зменшити ризик випадіння внутрішньо очних структур. Після цього вже треба, відповідно, їхати до офтальмолога.

Дивіться сюжет:

Новини по темі