13:54 | 14.07.2022
Яворівський пиріг визнали нематеріальною культурною спадщиною України: рецепти від Валентини Хамайко та Євгена Клопотенко
Рецепт приготування Яворівського пирога.
В Україні яворівський пиріг та ще 20 елементів внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Напередодні було офіційно визнано борщ українською стравою та внесено до культурної спадщини ЮНЕСКО.
Інгредієнти:
для тіста
250 г борошно,
10 г дріжджі,
8 г сіль,
15 г цукор,
50 мл олія,
120 мл вода
для начинки
1 кг картопля,
100 г копчене сало,
3 шт цибуля,
150 г гречка,
сіль,
перець,
зелень.
Рецепт приготування Яворівського пирога від Валентини Хамайко
1. Відварити картоплю та зробити пюре без комочків.
2. Запарити гречку окропом або трохи відварити.
3. Насмажити цибулю з копченим салом.
4. Замісити тісто і поставити підходити.
5. Змішати все для начинки разом, додати зелень.
6. Тісто розкатати дуже тоненько.
7. Перенести обережно тісто у форму для випікання, викласти всередину начинку і защипніть, змастіть молоком і поставте випікати.
Інгредієнти
500 г листкового дріжджового тіста (+ 2 ст. л. борошна)
1 склянка гречки
8 картоплин
2 невеличкі цибулини (або 1 велика)
160 г сиру
2 яйця (1 для змащування)
4 ст. л. олії
до смаку сіль та перець
Рецепт приготування Яворівського пирога від Євгена Клопотенко
1. Зваріть 1 склянку гречки до напівготовності, вона доготується вже разом із пирогом. Картоплю відваріть до готовності в підсоленій воді та розтовчіть товкачиком.
2. Цибулю наріжте дрібними кубиками. Підсмажте на олії до легкої золотавої скоринки.
3. Візьміть велику миску, де будете змішувати начинку. Викладіть у миску картоплю та обсмажену цибулю. Всипте у миску до начинки напівготову гречку та вбийте 1 яйце.
4. Наріжте невеличкими кубиками 160 г сиру та додайте до начинки. Посоліть і поперчіть до смаку, перемішайте начинку.
5. Посипте дошку чи стіл борошном та розкачайте 2/3 тіста у довгий пласт, аби покрити дно та боки форми. Викладіть тісто у форму, аби воно потрапило і за краї форми, але сильно не притискайте, бо потім ми будемо загортати бортики. Викладіть всередину начинку та розрівняйте.
6. Розкачайте 1/3 частину тіста, що залишилося, у тонкий пласт за розмірами форми та накрийте пиріг. Защипніть краї пирога, скріпивши тісто, що виходило за межі форми, із верхнім пластом тіста.
7. Змастіть пиріг яйцем за допомогою кулінарного пензлика. Запікайте яворівський пиріг у розігрітій до 40 хвилин духовці за температури 180 градусів.