Без паніки: як не піддатися масовим тривогам (розповідає психотерапевт Олег Чабан)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як боротися з впливом масових панічних настроїв у суспільстві? І які є сигнали, що краще звернутися за допомогою до психотерапевта?

Поділитися:

В українському суспільстві наразі широкого поширення набули панічні настрої, пов’язані із загрозою зовнішньої воєнної агресії. Про те, як не піддаватися масовій паніці, у «Сніданку з 1+1» розповів психотерапевт Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися позитивно мислити, але не потрапити до пастки «рожевих окулярів»: психотерапевт Олег Чабан про те, що у житті завжди є плюси

Олег Чабан розповідає:

«Іноді боятися – це нормальна реакція на певні зовнішні процеси будь-якої психічно здорової людини. Але коли ми говоримо про високий рівень соціальної тривоги, то може йти мова про формування патологічних станів, які призводять до психічних розладів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як батькам захистити свою дитину від цькування у школі (радить психолог)

Психотерапевт зауважив, що негативно на психічне здоров’я людини може впливати і надмірна інформованість з приводу якоїсь ситуації, і повна відсутність інформації. А найкраще справляється зі стресом не психологічно стійка, а психологічно гнучка людина:

«Тримати удар до кінця, а потім падати з інфарктом – це не нормальний спосіб життя. А ось витримати повороти долі і йти далі, вийти із ситуації переможцем – це здорова реакція на стрес, і це і є психологічна гнучкість».

Щоб не піддаватися масовій паніці, Чабан радить:

  • Вміти обробляти, а не лише сприймати отриману інформацію.
  • Турбуватися не про себе, а про когось іншого (це зменшує рівень тривожності).
  • Паніка – це емоції, а їх можна взяти під контроль лише діями, причому у прямому сенсі цього слова, моторикою. Коли страшно, можна піти погуляти, поробити домашні справи, відволіктися на будь-що, що потребує дій рук і ніг. Організм «перемикається» таким чином з думок на дії.

Як боротися з патологічною тривогою: поради від Олега Чабана

Без паніки

Коли варто звернутися до психолога?

Якщо людина не справляється зі стресом самостійно, їй слід звернутися за психологічною допомогою. На це можуть вказувати такі симптоми:

  • Поганий сон.
  • Зниження працездатності.
  • Часті «мігруючі» хвороби (то шлунок заболить, то серце...).
  • Погана концентрація уваги.
  • Нав’язливі думки, від яких не можна відволіктися фізичною працею.

Якщо є такі симптоми, варто звернутися за допомогою до спеціаліста. Зазвичай тривожні стани лікуються психотерапією, іноді необхідне медикаментозне лікування, але виключно за призначенням фахівця.

Дивіться, як психотерапевт Олег Чабан розповідає про сміх і позитивний настрій під час труднощів: 

ФОТО: freepik.com/cookie_studio

Новини по темі