Чи подорожчає вершкове масло в Україні: прогноз аналітика у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи подорожчає вершкове масло: прогноз аналітика у "Сніданку з 1+1"
Pixabay/rodeopix

Як зміняться ціни на вершкове масло? Як на ціну впливає відкриття портів для експорту?

Поділитися:

Війна, яку розпочала росія в Україні, традиційно продовжує накладати свій відбиток і на ціноутворення продуктів. Так, зокрема, за даними державної служби статистики, ціна на вершкове масло зросла на 15%. Чи буде ще здорожчання? Та як на ціну вплине розблокування портів для експорту нашої продукції? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дорожчає соняшникова олія та які прогнози на урожай 2023 року (розбирались у Сніданку з 1+1)

Деякі глядачі "Сніданку з 1+1" звернули увагу, що вершкове масло виросло у ціні, інші істотного зростання цін не помітили. Що ж насправді у найближчий час буде з ціною на вершкове масло, пояснює аналітик центру дослідження продовольства Валентин Літвінов спеціально для "Сніданку з 1+1":

"Наразі ціна на масло історично не найбільша. Найбільша була у березі 2020 року, коли були "ковідні" обмеження. Тоді середня ціна на вершкове масло в Україні була в районі 56-57 грн за 200 грамів масла. Наразі ціна в середньому 43-59 грн за шматок масла".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчали продукти: що буде з цінами восени (прогноз економіста у Сніданку з 1+1)

Розблокування портів для експорту українського масла, за словами експерта, може спровокувати подорожчання.

"З початку війни ціна на масло зросла десь на 13-15% у середньому, за даними Державної служби статистики. Якщо експорт піде мільйонами тонн, то ціна теж буде зростати, оскільки чим більше йде на експорт, тим менше йде на полиці наших крамниць. Відповідно, воно стає дорожчим. Виробники можуть підняти ціни".

За словами аналітика, можливе підвищення цін прогнозується у межах 10-15%. А для великого стрибка цін підстав поки немає. 

Чи подорожчає вершкове масло, розбирались у Сніданку з 1+1:

Новини по темі