Чи витримає війну банківська система України, особливості банківських послуг в травні: експертна думка

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
 Як працює банківська система України в умовах війни: роз'яснення експерта
freepik.com

Що треба знати про зміни у банківському секторі України в травні? У "Сніданку з 1+1" розповідав експерт.

Поділитися:

Що змінилося в банківській системі України з початком війни? На які зміни нам чекати вже в травні? Чи зможе українська банківська система витримати випробовування війною? Про це у коментарях для "Сніданку з 1+1" розповів банківський експерт Ігор Львов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти-переселенці без супроводу батьків можуть отримати грошову допомогу від держави: скільки заплатять та до якого числа треба подати заяву

Ігор Львов говорить, що загалом більшість банків в Україні продовжують працювати без якихось кардинальних змін. Щоправда, вони почали більш ретельно перевіряти гарантії спроможності клієнтів повернути кредитні гроші. Пан Львов каже:

"Банки почали бути більш прискіпливими при видачі кредитів. Якщо є майно під заставу, перевіряють ретельно, в якому воно стані".

Кредитки, споживчі кредити та депозити

Щодо змін, які стосують користування кредитними картками, експерт зауважує:

"Якщо у кредитки завершився термін дії, більшість банків автоматично його продовжують без потреби перевипуску. Або ж можна оформити віртуальну карту та розраховуватися нею за допомогою смартфону".

банки

Також варто знати, що наразі запровадженя кредитні канікули для фізични осіб та ФОПів за користування коштами з кредитних карток: відсотки треба погасити до кінця травня, навіть якщо витрати були в березні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога внутрішнім переселенцям від Червоного Хреста: хто, як і скільки може отримати (роз’яснення від Мінсоцполітики)

Що стосується споживчих кредитів, під час дії воєнного стану та ще плюс 30 днів після його припинення банк не має права нараховувати пеню за невчасне погашення платежу. Також банки наразі не можуьб збільшувати відсоткові ставки за користування кредитом.

Щодо депозитів, експерт повідомляє наступні новини:

"Якщо раніше з Фонду гарантування вкладів у разі ліквідації банку повертали максимум 200 тисяч гривень за депозит, то зараз цю суму збільшили до 600 тисяч гривень. Це гарантії для фіизичних осіб та ФОПів, які діють під час воєнного стану та ще впродовж 3 місяців після його завершення".

Крім того, зараз деякі банки дещо підвищили відсоток по депозитах, намагаючись втримати клієнтів.

Загалом експерти поки не бачать значних ризиків для банківської системи України, а Ігор Львов каже:

"Наша банківська система витримала 2014-2015 роки, коли "впало" багато банків, і всі зобов'язання держава виконала".

Тож наша банківська система впорається і з випробовуванням цією війною, вважають експерти.

Як працюватимуть банківські послуги в травні: дивітьяс у відео:

Новини по темі