Чи законна перевірка документів про вакцинацію у громадських місцях? Законодавство України та інших країн щодо карантинних обмежень (коментує адвокат)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У регіонах червоного рівня епідеміологічної небезпеки відтепер у населення будуть перевіряти документи про вакцинацію чи результати тестів. Чи законно це? Розповідає юрист.

Поділитися:

До червоної карантинної зони в Україні вже потрапило 5 областей. У цих регіонах, а також у тих, які наступними потраплять до червоної зони, у населення в місцях масового скупчення людей будуть перевіряти документи про вакцинацію або тести на коронавірус. Про це сьогодні говорили у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирські перевезення лише з сертифікатом про вакцинацію чи негативним ПЛР-тестом: коли нові правила почнуть діяти та чи розповсюджуються на дітей?

Отже, відтепер у кінотеатрах, театрах, концертних залах, магазинах, кафе, ресторанах, транспорті, спортзалах, закладах освіти та в інших місцях скупчення людей у населення з червоних карантинних зон будуть перевіряти такі документи:

  • електронне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19 у додатку «Дія»;
  • міжнародний паперовий сертифікат про вакцинацію (видає сімейний лікар);
  • ПЛР або експрес-тест на коронавірус (термін дії – 72 години);
  • довідка про те, що людина нещодавно перехворіла і ще має антитіла до COVID-19 (видається сімейним лікарем).

Людина повинна мати при собі один з наведених вище документів. Варто зазначити – просто посеред вулиці такі перевірки здійснюватися не будуть. Але у червоних зонах передбачені рейди спеціальних мобільних бригад, які будуть здійснювати подібні перевірки у місцях масового скупчення людей. Таких бригад поки створюється близько 900 по всій Україні, у них будуть входити представники поліції і Держпродспоживслужби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вже 5 областей України потрапили до червоної карантинної зони: як і коли у місцевих жителів будуть перевіряти документи про вакцинацію (коментар експерта)

Адвокат Лаврентій Царук розповідає:

Правила, запроваджені Урядом, аналогічні і тотожні правилам, які запроваджуються в багатьох інших країнах світу. Здебільшого ці мобільні бригади будуть контролювати бізнес, адже саме на власників закладів чи транспортних засобів покладається відповідальність за невиконання умов карантину.

Мається на увазі, що якщо, наприклад, у магазині мобільною бригадою будуть виявлені невакциновані чи без дійсного тесту на коронавірус покупці, то протокол будуть складати на власника магазина, а не на нещеплених громадян. Тож саме керівництво закладів буде перевіряти документи у людей, щоб не отримати через них штраф. І це треба розуміти. Так само і в транспорті: саме водії чи кондуктори будуть перевіряти у пасажирів документи про вакцинацію або тести. Інакше вони ризикують отримати штраф. Дивіться відео про те, що відтепер поліцейські можуть зчитувати QR-код із сертифіката про вакцинацію:

Варто розуміти: поліцейський не має жодного права бити чи ображати людину, яка порушує карантин, адже це не що інше, як перевищення службових повноважень. Якщо в якомусь закладі чи транспортному засобі виявлено порушників карантину, на підприємство складається протокол, який направляється до суду. Суд впродовж 3-х місяців повинен розглянути цей протокол і призначити, або ж не призначити підприємству штраф. Якщо впродовж 3-х місяців суд це питання не розглядає, протокол вважається недійсним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть нещеплених працівників відсторонити від роботи? Коментує міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

Також пересічним громадянам, особливо тим, які живуть у червоних карантинних зонах, треба знати: в Україні діє Постанова Уряду №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Відповідно до неї штраф за неносіння маски у громадському місці, а також за недотримання інших карантинних вимог, становить від 17 до 34 тисяч гривень. І це вже стосується саме громадян, а не підприємства. Тому будьте уважні, не порушуйте масковий режим. Дивіться відео про те, чи готові українці до того, що поліція перевірятиме COVID-сертифікати: 

А як же в інших країнах? Які законодавчі підстави для карантинних обмежень там? У «Сніданку з 1+1» наводять приклад двох країн: Іспанії та Італії. В обох цих державах носіння масок у громадських місцях та інші карантинні обмеження були затверджені законами. В Іспанії цей закон підписав король.

Український юрист в Італії Дмитро Магдич розповідає про карантинні обмеження в цій країні:

Є закон, який змушує всіх нас одержувати грін-пас. Цей закон посилається на 16 статтю Конституції Італії: там є норма, яка дозволяє обмежувати пересування людям, якщо це загрожує їх здоров’ю.

Грін-пас в Італії – це документ про вакцинацію від коронавіруса.

Коментар адвоката Лаврентія Царука щодо нових карантинних обмежень та перевірки документів про вацкинацію дивіться у відео вгорі. А тут дивіться, як медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розвіює міфи про вакцинацію від коронавірусу:

Фото на головній сторінці: Pexels/cottonbro

Новини по темі