Чи законне вручення повістки через родича, по смс, у метро, кафе: пояснює адвокат

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Нові правила військового обліку 2023: коли вручення повісток незаконне?
Freepik

В яких випадках вручення повісток є незаконним?

Поділитися:

В Україні триває військова мобілізація, отримати повістку можуть усі чоловіки призовного віку від 18 до шістдесяти років. З 30 грудня Кабмін затвердив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Так, наприклад, українці за кордоном зобов‘язані ставати на військовий облік у дипустановах. Чи законне вручення повістки через родича, через смс, у метро, кафе чи посеред вулиці? Про це у "Сніданку з 1+1" поговорили з адвокатом Андрієм Новаком. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масової мобілізації поки не буде: міністр оборони розповів, яких фахівців потребує ЗСУ

Навіщо видають повістку?

"Отримання повістки не означає відправлення на службу в армію або в гарячі точки. Це в першу чергу необхідно для актуалізації даних, які містяться у військоматах, Центрах комплектування. На жаль, за довготривалі роки громадяни України не зверталися до військоматів для оновлення інформації про себе, не розповідали про свої хвороби, сімейний стан, наявність дітей тощо. Ці дані є вкрай важливими для визначення того, хто може бути призваний на службу. Знаючи цю інформацію, Центри комплектування не вручали б повістки так масово", — пояснює адвокат.

Чи законно отримувати повістку на вулиці, в кафе, на блокпостах тощо?

Зі слів адвоката, повістку можуть вручити будь-де, але силоміць примушувати йти до військомату чи переслідувати за відмову від повістки не мають права! У разі виникнення неправомірної ситуації слід викликати правоохоронні органи та звертатися за юридичною підтримкою.

"Чіткого порядку вручення повісток на період воєнного стану в нас немає і відповідно співробітники Центрів комплектування користуються будь-якими можливостями, які не заборонені. Якщо людина відмовляється від повістки, працівники військомату можуть скласти акт відмови від отримання повістки. Вони це фіксують за участі двох свідків, передають інформацію в Центр комплектування і далі на особу може бути накладена відповідальність", — роз'яснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці за кордоном можуть оформити пенсію дистанційно: як це зробити

Чи законне заповнення повістки зі слів?

"Ні. На момент вручення повістка вже має бути заповнена. В ній мають бути записані призвище, ім'я, по-батькові конкретної особи, якій вона вручається, адреса проживання і відразу повинна бути печатка та підпис посадової особи, керівника Центру комплектування. Якщо на повістці немає хоча б одного з цих реквізитів, дана повістка є недійсною", — зазначає адвокат.

Чи можуть вручати повістку за порушення комендантської години?

"За порушення комендантської години має бути адміністративна відповідальність. В той же час у нас є випадки, коли повістки все ж вручають. Я би сказав, що це незаконно та неправомірно, але такі реалії життя існують".

В яких випадках вручення повісток є незаконним

  • Повістку не можна передати через родичів.
  • Повістку не можна наклеїти на ворота або на вхідні двері. Вона має бути вручена під підпис конкретній особі.
  • Повістку не можна видати телефоном чи через смс.

Хто може видавати повістки

  • Працівники та співробітники Центрів комплектування.
  • Роботодавець.
  • Керівники навчальних закладів.
  • Представники органів місцевого самоврядування та обслуговуючих компаній.

Новини по темі