Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави: пояснюють еколог та лікарка у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чим небезпечне спалювання сухого листя
freepik.com

Чому палити листя — небезпечно і для себе, і людей навколо, і для довкілля?

Поділитися:

Однією з актуальних проблем восени є питання, пов'язані з утилізацією сухого листя та бадилля в осінній період. Для багатьох це може здатися незначним питанням, але насправді, це має велике значення для довкілля та здоров'я людей. У "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях із 7:00 до 9:30, детально розглянули питання впливу спалювання сухого листя на навколишнє середовище та здоров'я людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генератор для дому: обираємо безпечний прилад (поради експерта в "Сніданку з 1+1")

Еколог Богдан Кучеренко розповідає, що у сухому листі і бадиллі міститься багато важких металів, тож при згорянні у повітря викидається маса токсичних речовин. Поки листя росте 3-5 місяців залежно від виду дерева, воно накопичує в себе токсичні речовини. Тобто воно фільтрує повітря. Всі частки пилу осідають на листі, і таким чином повітря стає чистішим.

Восени, коли листя випадає, всі забруднюючі речовини з ним потрапляють в ґрунт. В принципі, якщо їх залишити в ґрунті, вони не будуть задавати значної шкоди, тому що концентрації не дуже високі. Але коли ми його спалюємо, йде вторинне забруднення. Тобто все, що протягом кількох місяців було накопичено, вилучено з повітря і акумульовано в листі, зараз одним моментом перетворюється в їдкий дим.

Горіння листя, перш за все, шкодить самим паліям. Проте небезпечна курява може поширитись і в радіусі кількох кілометрів, і під загрозою опиняються всі, хто мешкає на цій території. 

Чадний газ та викиди після спалювання листя вражають одразу кілька важливих органів організму людини, попереджає лікарка Мар'яна Селюк. Це перекриває доставку кисню до всіх важливих органів. Тут буде і підвищення артеріального тиску, і загострення хронічної ішемічної хвороби серця. Можливість навіть розвитку інфаркту тут дуже велика. Спектр проблем широкий. Але не тільки це. В першу чергу, це загострення бронхіальної астми, і може навіть виникнути вперше бронхіальна астма. обструкція, оскільки легені не справляться з тим, що вони вдихнули. Вони дадуть таку реакцію, і людина почне задихатися. Можливі значні алергічні реакції.

Фахівці наголошують, що паління сухого листя - це ще й пожежна небезпека. Від початку року в Україні виникло майже 20 000 пожеж в екосистемах. Займаються не лише будинки, а й горять цілі поля, гинуть і обгоряють тварини.

Найкращий спосіб поводження з листям - це його компостування. Це перевага, тому що є добриво, яке можна використовувати для мульчування. Тобто найпростіше - можна або ящик зробити, або навіть взяти великий будівельний пакет сміттєвий найміцніший, і в нього накидати  різноманітне листя та інші рослинні залишки, які легко перегнивають. За рік-півтора вони перегниють, і буде вам добриво. 

Варто зазначити, що спалювання сухої рослини - це порушення, яке в Україні карається штрафом до 6 000 грн.

Новини по темі