Декриміналізація дрібних крадіжок: як працюватиме новий законопроєкт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Декриміналізація дрібних крадіжок: як працюватиме новий законопроєкт
Freepik

Новий законопроєкт про декриміналізацію дрібних крадіжок: що зміниться в Україні.

Поділитися:

В Україні планують декриміналізувати дрібні крадіжки, якщо вартість викраденого не перевищує суму 4542 грн. За відповідний законопроєкт вже проголосували у першому читанні. Замість кримінальної відповідальності депутати пропонують ввести штрафи. Наразі ж в Україні крадіжка вважається дрібною, якщо не перевищує суму 302 грн 80 коп. Така норма почала діяти з введення воєнного стану у 2022 році.

Автор законопроєкту, нардеп, називає покарання за крадіжку, які зараз діють в Україні, застарілими. Таким чином, суму, яка розмежовує адміністративну і кримінальну відповідальність, вирішили підняти до трьох неоподатковуваних мінімумів. Юрист Ярослав Лисенко у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" пояснив, що нинішнім законопроєктом депутати виправляють помилки, які були внесені до законодавства у 2022 році:

"Звичайно, що посилення було мотивоване, аби упередити можливість настання чи збільшення кількості крадіжок під час війни. Справа в тому, що той закон про посилення відповідальності не відповідає його назві. Умовно кажучи, коли підгузки вкрав за 300 грн, його посадили майже на чотири роки. Так це ж не мародерство. Мародерство — це крадіжка речей на полі бою у загиблих. Під час дії закону воєнного стану ставалися такі курйозні історії як, наприклад, історія мешканця Луцька, якого ув’язнили на сім років за поцуплені 2 кг бананів та диню. Або ж у Львові за вкрадені каву, мед і шоколадки жінка потрапила у в’язницю на п’ять років і відшкодувала потерпілим усю суму збитків".

Водночас адвокат пояснює, що вживання слова "декриміналізація" в новому законопроєкті не є коректним, адже воно означає повне скасування відповідальності за злочин. У цьому ж законопроєкті пропонується адміністративне покарання за дрібну крадіжку, тобто штраф. Їх, до речі, також планують значно підняти. До 2022 року сума за дрібну крадіжку становила 1240 грн, відтепер — 5100 грн. За повторну крадіжку сума може збільшитися до 8500 грн. Наразі документ відправляється на доопрацювання у комітеті, і остаточне його формулювання буде відоме лише після другого читання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі