Чорницю визнано найкращою ягодою цього літа. За вмістом корисних компонентів вона входить у 20-ку найкращих продуктів рослинного походження.

Це низькокалорійна ягода. Містить усього 66 ккал на 150 г продукту, проте має гарні поживні властивості. В одному стакані чорниці міститься 14% добової норми дієтичної клітковини і 20% вітаміну С.

Чорниця займає перше місце серед овочів та фруктів за вмістом марганцю, – наголошує дієтолог Галина Незговорова.

НЕДУГИ, ПРИ ЯКИХ ОСОБЛИВО РЕКОМЕДУЄТЬСЯ ВЖИВАТИ ЧОРНИЦЮ: 

1. захворювання шлунково-кишкового тракту (особливо при гастриті зі зниженою кислотністю),

2. кишковІ інфекціЇ (фітонциди чорниці згубно діють на стафілококи, збудників дизентирії, черевного тифу),

3. захворювання печінки (гепатит),

4. серцево-судинна патологія (знижує рівень холестерину),

5. сечокам'яна хвороба, падагра, ревматизм,

6. хвороби шкіри (екзема, проблемна шкіра в підлітків),

7. цукровий діабет (знижує рівень цукру в крові).

Думка, що саме чорниця покращує зір – хибна. Це просто рекламний трюк, – запевняє Галина Незговорова.

Вітаміни й мінерали чорниці покращують стан судин, у тому числі – й сітківки ока. Але безпосереднього впливу вони не здійснюють.

Заморожена чорниця зберігає всі свої поживні властивості. Її можна їсти самостійно, додавати у страви та варити компот.

Але деяким людям вживати чорницю треба з особливою обережністю. Це матері-годувальниці та всі, хто страждає на алергічні реакції.

Чорниця має здатність вбирати в себе всі токсичні властивості навколишнього середовища. Збирати її краще тільки в екологічно чистих районах, – попереджає знаний дієтолог.

Фуд-блогер Едуард Насиров пропонує чудовий рецепт буряково-шоколадного кексу з чорницею.

Інгридієнти:

- буряк – 2-3 шт.,

- яйця – 2 шт.,

- цукор – 200 г,

- оливкова олія – 100 мл,

- борошно – 250 г,

- розпушувач –1 ч. л.,

- какао – 2 ст. л.,

- чорниця – 1 склянка,

- кориця – 1/2 ч. л.,

- шоколад – 200г.

Детальніше про приготування страви дивіться у відео.