Правда чи міф: дієтолог відповіла, чи дійсно інтервальне голодування допомагає боротися з раком

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Інтервальне голодування: у чому користь і шкода, і чи справді ця система харчування допоможе у боротьбі з раком

Інтервальне голодування: у чому користь і шкода, і чи справді ця система харчування допоможе у боротьбі з раком

Поділитися:

Американські вчені з онкологічного центру Memorial Sloan Kettering (MSK) у Нью-Йорку напередодні провели дослідження, під час якого з'ясували, що голодування запускає механізм боротьби з раком. У Сніданку з 1+1 розібралися, правда це чи міф, і чи справді інтервальне голодування можна використовувати як для профілактики, так і для лікування раку.

Згідно з новим дослідженням, голодування протягом 24 годин двічі на тиждень підвищує здатність специфічних імунних клітин, які називають природними клітинами-кілерами, боротися з раком. Таких сенсаційних висновків дійшли вчені, які проводили експеримент на мишах.

Дієтолог Софія Шпак прокоментувала результати дослідження у Сніданку з 1+1 та пояснила, чому все ще не можна рекомендувати інтервальне голодування для профілактики онкологічних захворювань.

«Інтервальне голодування — це стиль харчування, коли чергуються періоди голоду із періодами вживання їжі. Це дослідження показує позитивні ефекти на профілактику або лікування онкологічних процесів. Навколо клітини під час голодування створюється таке середовище, яке спонукає наші імунні клітини вбивати ці онкологічні клітини з великою швидкістю. Але слід зауважити, що це дослідження проводилося лише на мишах, тому рекомендувати для профілактики онкологічних захворювань це харчування ми ще не можемо, на жаль», - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Очищувальна дієта» влітку: в чому небезпека та коли варто звернутися до лікаря (коментар експерта)

Дієтолог також обговорила результати іншого дослідження, в ході якого американська кардіологічна асоціація з'ясувала, що люди, які дотримуються восьмигодинного обмеження вживання їжі, мали вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, особливо якщо мали проблеми із серцем або хворіли на рак.

«Останнім часом інтервальне голодування стало дуже популярним. Його використовували як з метою поліпшення стану здоров'я, так і з метою схуднення. Це дослідження яскраво демонструє, що потрібно дуже критично приймати нову інформацію та акуратно до неї ставитися. Потрібно зачекати на остаточні висновки вчених, щоб зробити висновки для себе», - зазначила Шпак.

Дієтолог також нагадала про основні протипоказання для застосування інтервального голодування.

Інтервальне голодування

Серед протипоказань для інтервального голодування:

  • Вагітність та грудне вигодовування
  • Індекс маси тіла нижче 20
  • Вік менше 18 років
  • Професійні заняття спортом
  • Розлади харчової поведінки
  • Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту
  • Камені в нирках

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі