Дівчина-медик, донька мера Бучі, розповіла, як рятувала 9-річну дівчинку без руки: розповідь про 16 днів в окупації ("Щоденники війни")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Щоденники війни: історія дівчини-медика, яка лікувала 9-річну дівчинку з відірваною під час бомбардувань рукою

23-річна Анастасія Федорук з Бучі розповіла, як 16 днів в окупації рятувала життя у місцевій лікарні.

Поділитися:

Дівчина-медик з Бучі Анастасія Федорук у "Щоденниках війни" розповіла, як рятувала людей в місцевій лікарні в перші дня окупації та чим займається зараз, у відносно безпечному місці. На відеовключенні зі "Сніданком з 1+1" донька мера міста Бучі Анатолія Федорука, яка відмовилася їхати за кордон і до останньої можливості виконувала свій обов'язок лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я хочу додому", — історія мешканки Ірпеня, від квартири якої не лишилось нічого, окрім попелу

Все своє майбутнє життя 23-річна Анастасія планувала і бачила навкруги рідного міста Буча, міським головою якого є її батько Анатолій Федорук. 

Щоденники війни

Коли почалася війна, Анастасія відмовилася покидати сім'ю і Україну та їхати за кордон. Натомість вона як лікарка-інтерн пішла до місцевої лікарні, щоб допомагати рятувати людей. Дівчина згадує, що мама на колінах просила її їхати у безпечне місце, а батько, який знав вдачу доньки, лише сказав:

"Я тобою пишаюся".

16 днів в окупації Анастасія працювала в лікарні міста Буча, врятувала десятки людей: і військових, і цивільних.

Щоденники війни Буча

Згадує, як проводила кесарів розтин в Бучі під обстрілами разом з усього лише 1 лікарем. Але найбільше Настю вразила її найменша пацієнтка — 9-річна Саша, якій відірвало руку. Анастасія Федорук розповідає: 

"Найболючіше було дивитися на страждання дітей. З 9-річною Сашею ми познайомилася, коли дівчинку принесли в лікарню із закривавлено рукою. Через уламок від вибуху руку довелося ампутувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кажуть, що біль проходить — він не проходить": журналістка Надія Сухорукова про те, як "вбивають Маріуполь" ("Щоденники війни")

Анастасія вражено розповідає, яка сильна духом була дівчинка:

"Вона просто лежала і казала мені: "Чого ти сидиш, іди відпочивай, завтра в тебе тяжкі пацієнти, я сама полежу, я потерплю".

Щоденники війни

Коли ситуація в Бучі стала критичною, Анастасія Федорук все ж евакуювалася. Зараз вона на Закарпатті, фасує ліки з гуманітарної допомоги, займається волонтерством та планує скоро повертатися до рідного міста: все розчистити і відбудувати після окупантів. За кордон Настя не хоче. А її тато, міський голова Бучі, так і не евакуювався звідти, і зараз виконує свої обов'язки мера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випадково зламала руку окупанту, коли мила підлогу: історія Людмили, що відбула 600-годинну робочу зміну на окупованій ЧАЕС у "Щоденниках війни"

З Сашею Анастасія спілкується у соцмережах. Про мужню дівчинку розповідає:

"Саша в Італії проходить лікування. Сподіваюся, у неї все буде добре. Я би дуже хотіла, щоб жодна дитина не переживала нічого подібного".

Дивіться історію Анастасії Федорук з Бучі у "Щоденниках війни": 

Новини по темі