Долар знову росте: чи варто чекати зміцнення гривні (пояснює економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з курсом долара і чому він росте: пояснює економіст у "Сніданку з 1+1"

У програмі "Сніданок з 1+1" обговорили, що відбувається з доларом та як компенсувати втрати через інфляцію.

Поділитися:

Днями, 21 вересня, за добу долар підскочив майже до 45 гривень, чим встановив новий рекордний максимум. Однак згодом курс знизився до вже звичних відміток 42-43 грн. З чим пов'язані валютні стрибки та що буде з курсом валют далі? Про це розповів економіст Сергій Фурса в студії "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з гривнею до кінця року: коментує економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1"

За даними експертів, стрибок 21 вересня був викликаний на тлі заяв росії про мобілізацію. Подібні сплески можливі наділі, вважає Сергій Фурса, оскільки на рівень курсу на готівковому ринку сильно впливають негативні очікування українців.

"Валютний ринок — психологія. Коли вийшов путін та заявив про мобілізацію, фейсбук наповнили меми, а багатьох людей наповнили страхи. На фоні цих страхів вирішили спекулятивно розігнати гривню. Ми зараз всі живомо в умовах емоційних гойдалок. Всі почали писати, що гривня падає, і ось долар вже 45 грн. Всі, хто хотів дорого купити долар, купив дорого. Потім побачили, що нічого не відбувається, і курс відкотився назад. Це дуже штучна історія", — пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі та чи варто запасатися крупою (коментарі економіста та дієтолога в "Сніданку з 1+1")

Сьогодні офіційний курс становить 36,6 гривень. При цьому готівковий долар в обмінниках — 42-43 грн. Чи зможе ця цифра зменшитися? Експерт вважає, що ні.

"Це малоймовірно, тому що поки йде війна,  курс рухається переважно в одному напрямку. Є заноси і повертання назад — коли став 43, потім 41,5. Психологічний тиск залишається. Поки йде війна, люди невпевнені. Кожно разу реагують. От у нас нещодавно був дефіцит валюти. Чому? Бо люди більше купують долари, ніж їх продають. Навіщо купують? Щоб покласти десь там під матрас на чорний день", - розповів Сергій Фурса.

Також експерт зазначив, що купляти долар і зберігати його під матрасом — погана ідея через інфляцію, яка відбувається не лише в Україні, а й в усьому світі. Саме тому, щоб частково компенсувати втрати, гроші не мають лежати. Вони повинні бути в військових облігаціях, державних, або на депозитах, щоб вам крапали якісь відсотки. 

Новини по темі