Доведено, як саме фізичне навантаження уповільнює старіння мозку

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Це дослідження вивчила нейробіолог.

Поділитися:

На перший погляд, заняття спортом активують лише м'язи, проте насправді ще більш важливі процеси стаються у нашому мозку. Вчені університету Сан-Франциско довели, що фізичне навантаження уповільнює старіння нашого мозку! Дослідження встигла вивчити нейробіолог Нана Войтенко та розповіла про цього для "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міфи про контрастний душ: чи правда, що він посилює імунітет до коронавірусу та омолоджує (прокоментував лікар)

Як розповіла нейробіолог, це дуже важливе дослідження, здійсненне саме на людському мозку: 

Тобто це вже стопроцентний доказ того, що дійсно, заняття спортом допомагають нам зберегти наш зв'язок між нейронами (синапси) в активному стані.

Саме кількість синапсів, зв'язків між нейронами, і визначає наші когнітивні здібності — як добре працює наша пам'ять. Чим старші ми стаємо, тим більше синапсів у нас відмирає, а от заняття спортом активує зв'язки знов. Стається це під впливом кількох молекулярних механізмів: збільшення кровопостачання (тобто збільшення рівня кисню) та збільшення сенсорної вхідної інформації.

При занятті спортом ми отримаємо багато інформації, на що ми навіть не звертаємо на це увагу. Під час бігу ми координуємо рухи та спостерігаємо, що коїться навкруги. А під час тенісу або пінг-понгу ми уважно стежимо за м'ячем. Це своєю чергою викликає збільшення вироблення певних нейропередавачів у головному мозку, що активує різні синапси. А ще активніше виробляються різні гормони:

Збільшується рівень дофаміну, серотоніну та, головне, рівень ендорфінів. Ендорфіни теж позитивно впливають на нервові клітини та працю синапсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке флурона та чому вона небезпечна: про поєднання грипу і коронавірусу розповів імунолог Федір Лапій

Інше дослідження показало: регулярні навантаження можуть покращити пам'ять навіть тих пацієнтів, у кого вже почала розвиватись деменція. Тож залишатись активним, причому у всіх сферах — це справді універсальна антивікова порада. Нана Войтенко пояснила:

Ясний розум зберігають ті люди, які все життя намагаються навантажувати свій мозок різними видами активностей, знань, хобі, захоплень, подорожей та занять спортом!

Яким саме спортом займатися великої різниці для нашого мозку немає. Ефективними будуть як піші прогулянки, так і більш активні навантаження. Тож керуйте станом здоров'я та порадами лікаря! 

Вперше в Україні однорічному малюку трансплантували печінку від посмертного донора. Дивіться сюжет:

Новини по темі