Етика у соцмережах: що зараз можна виставляти на власний акаунт, а від чого варто утриматися (рекомендації психологині Наталі Холоденко)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що під час війни можна виставляти на власний акаунт, а від чого варто утриматися (рекомендації психологині Наталі Холоденко)
Pixabay

"Інформаційна гігієна": як зараз вести власні соцмережі? Що зараз етично виставляти, а що ні?

Поділитися:

З моменту, коли росія розв'язала війну в Україні, люди розділилися на тих, хто дотримується «режиму тиші» в соцмережах і нічого не постить, на тих, хто викладає контент виключно стосовно війни, а також на тих, хто продовжує жити мирним життям і не приховує це у соцмережах. Опинившись у безпеці та трохи розслабившись, люди й надалі викладають фото та відео з кафе, прогулянок тощо. Як сприймати такі дописи? Про що доречно писати у своїх соцмережах, а чого варто утриматися? Про це "Сніданок з 1+1" поговорив із психологинею Наталією Холоденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вмовити родичів полишити свою домівку та тимчасово переїхати у більш безпечний регіон (поради психолога Олега Чабана)

Наталя розповіла, що сприймає тих людей, які виставляють фото з кавою або речами, які демонструють розкішне життя, як людей з росії та як тих, хто прокачаний пропагандою. Тобто ніби людина ігнорує те, що відбувається. Холоденко вважає, що контент, який демонструє ваше соціальне положення, є неповагою до людей, які зараз сидять без води та світла:

Я про "сторіз" з темами «Голосуємо: що обрати — рибу чи м’ясо на сніданок», «Червоні кеди чи сині ботфорти?». Також бачу багато фото блогерів, які просто не відповідають тексту: «Я так переживаю за Україну», а поряд — свіженька фотосесія, ботфорти, декольте на сукні… Я вам зізнаюся: від початку війни не можу викидати їжу. Навіть залишки їжі для мене — ціле питання. Своїй родині весь час кажу, що вони мають розраховувати порції, адже в цей час в Україні люди вмирають від голоду.

Психологиня розповіла, що зараз усі її власні прямі ефіри пов'язані з тим, як справлятися з проблемами, які виникають на фоні війни. В такий час загострюється кожна тема, тому люди конфліктують.

Від початку війни я зробила одне єдине селфі для того, щоб ставити його на заставки відео. Навіть коли я була у гарних місцях, навіть не було думки зробити фото. Все одно на все прекрасне дивишся через призму подій в Україні. Для мене навіть спокійне й затишне європейське місто виглядає, як знущання й нагадування про те, що цього немає у нас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туга за домом: що робити у такій ситуації (корисні дієві рекомендації)

Але вчора Наталя замислилась над тим, що неможливо, аби усі виставляли тільки війну:

Людина ж має від чогось надихатись та від чогось відновлюватись. Усім нам хочеться чогось ще іншого, крім війни, хоча б ненадовго. Я думаю, що настане той день, коли будуть ще більше й більше з'являтись інших тем, але зараз я вважаю це просто не на часі.

А що ж етично викладати у соцмережі під час війни, якщо це не стосується її безпосередньо? Наталя Холоденко радить:

Викладайте те, що викликає почуття любові. Для того, щоб переживати й справлятися з болем, треба "збільшувати серце". Це можна робити, коли ви бачите кошеня, яке грається тощо — тобто те, що не пов'язане з соціальним статусом, але пов'язане з вічними людськими цінностями. Те, що викликає хвилинну посмішку: тварини, квіти або радісні моменти, які не показують ваш соціальний статус, але дають повітря доброти й любові.

Дивіться сюжет: 

Новини по темі