Етикет для дітей: Правила поведінки в громадських місцях

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Експерт розповідає про правила поведінки дитини в місцях масового відвідування.

Поділитися:

Діти – це, безперечно, окраса й доповнення нашого життя. В них ми вкладаємо душу, бажаючи виростити гідних, успішних людей. Але вони значно вразливіші до впливу настрою, самопочуття та зовнішніх подразників, тому часом ставлять нас у незручне становище перед оточуючими, особливо в публічних місцях.

У Японії проблему бешкетливих дітей вирішили найкращим чином. Там застосовується ціла система з виховання малечі. Дітям до 5 років мало що забороняють, їм майже не роблять зауважень, тільки пояснюють, чого краще не робити. З 6 років усі поступки закінчуються й малюки починають дотримуватись належних правил поведінки. У нас така практика не дуже «прижилася».

Консультант із етикету Юлія Юдіна розповідає про правила поведінки в типових громадських місцях.

РЕСТОРАН

Відповідно до норм етикету, найкращий час відвідування ресторану з дитиною, якій ще не виповнилося 5 років – до 20:00. Щоб не ставити під загрозу спокій інших відвідувачів, – пояснює експерт.

Якщо вас запросили на День народження разом із малюком, уся  відповідальність за загальну атмосферу свята лягає на організатора заходу (він має врахувати всі можливі наслідки). Гарним тоном у таких випадках  вважаються окремі столики для дітей та запрошені аніматори, щоб розважати малечу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляжний етикет: правила, про які знає не кожен

Якщо ж ви самі влаштовуєте вечірку для «сімейних» дорослих, попередьте, чи ви не проти їх візиту в компанії малечі. Та організуйте все належним чином.

ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ

Поступатися місцем літнім людям дитина має звикати, починаючи з 5-річного віку. Пам’ятайте, для таких діток уже також не обов’язково звільняти місце. Йдеться про елемент їхнього виховання.

Не допускайте ситуацій, щоб дитина ставала ногами на сидіння або забруднювала його їжею. Навіть перший такий випадок відкладеться в її пам’яті, як норма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як порозумітися з сусідами: поради консультанта з етикету

Окремої уваги заслуговують гаджети, якими дітьми користуються в дорозі. Якщо вам заважає, що дитина надто гучно вмикає мультики / кліпи / фільми чи слухає музику, скажіть про це. У випадку з малечею, звернутися краще до батьків, якщо вони її, звісно, супроводжують. До підлітків треба звертатися на «ви» з увічливим проханням зробити, наприклад, тихіше. Таке спілкування зазвичай «вмикає» усвідомлення дитиною власної відповідальності перед оточуючими та сприяє її вихованню.

На зауваження сторонніх дорослих діти часом реагують краще, ніж на батьківські, – запевняє консультант із етикету.

Бувають ситуації, коли треба допомогти батькам упоратися з поганим настроєм / істерикою  дитини. Тут важливо не дратуватися та розрізняти, коли батьки ігнорують зауваження оточуючих, а коли потребують допомоги.

Діти – це дзеркало своїх батьків. За поведінкою дитини одразу видно, яка атмосфера панує в сім’ї, який її культурний фон, як малечу виховують і про що з нею спілкуються вдома, – нагадує Юлія Юдіна.

Важлива порада, як для батьків, так і для сторонніх людей, котрі хочуть сприяти гарному вихованню підростаючого покоління: вводьте в норми, наставляйте, підтримуйте дитину, але пам’ятайте – найкращий приклад для неї – ваш власний.

Новини по темі