Катастрофа на Каховській ГЕС: як зміняться ціни на продукти та чи буде їх дефіцит в Україні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зміняться ціни на продукти через катастрофу на Каховській ГЕС — 1+1
freepik.com

Як катастрофа на Каховській ГЕС вплине на ціни?

Поділитися:

Екологічна катастрофа на Каховській ГЕС, яку спричинили окупанти, завдала масштабних збитків також і продовольчій безпеці України. Тисячі гектарів сільськогосподарських земель опинились під водою. А деяким землям навпаки – тепер бракує води. Цього сезону бізнес чекав на прилавках більшість овочів і фруктів саме з Півдня. Чи будуть на полицях магазинів Херсонські кавуни та овочі та як Україна заповнюватиме дефіцит, розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі “Сніданку з 1+1” назвав причини бездіяльності ООН та Червоного хреста після підриву Каховської ГЕС

Аграрна журналістка Тетяна Тарасенко після трагедії на Каховській ГЕС поспілкувалась із місцевими фермерами та хоче дещо заспокоїти українців:

"У будь-якому разі, будуть надходження. Вони будуть не в тому об'ємі, на який ми розраховували до цієї трагедії на Каховській ГЕС, але все одно надходження плануються". 

Деякі фермери змогли засіяти баштанні після розмінування. Обсяги лишень в кілька десятків гектарів:

"Яка буде ціна - тут складно спрогнозувати, тому що завжди ринок підлаштовується під попит і пропозицію".

Масштаб екоциду, який влаштували окупанти, наразі оцінити дуже важко. Але, за словами Тетяни, багато полів, які фермери роками засіювали, тепер будуть в піску:

"Ми спілкувалися з тими аграріями, які найбільше страждають зараз на лівобережній частині Херсонщини, і там найбільше знаходиться іригаційних систем, то вони кажуть, що в основному в них там були засіяна продукція у відкритому ґрунті - це огірки, помідори, баклажани. І, на жаль, в якому стані вони перебувають, не знають, тому що люди зібрали в дві валізи все, що є, і виїхали".

Наслідки терористичних дій росії можуть відчуватись роками, тож аби в Україні не було тотального дефіциту овочів та фруктів,  аграрії будуть переносити потужності виробництв в інші регіони. це вже частково сталось після початку повномасштабного вторгнення. Фермери, що мігрували, створюють так звані овочеві осередки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ попередило про небезпеку ботулізму внаслідок підриву Каховської ГЕС: як уберегтися

В будь-якому разі, трагедія на водосховищі вплине на формування цін, пояснює аналітик Максим Гопко: 

"Ми будемо спиратися вже на імпортну продукцію, яка може бути дорожчою, або дешевшою в деякий період часу,  і дивлячись з якої країни".

Крім того, на тимчасово окупованій території перебувають найбільші сховища для тривалого зберігання овочів та фруктів, тому такі сховища планують побудувати в інших відносно безпечних регіонах, щоб ми максимально могли зробити запаси, і таким чином мати доступніші продукти пізньої осені і взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС: оголошено евакуацію (що робити і як діяти, якщо ви опинилися у зоні лиха)

Як зміняться ціни на продукти через катастрофу на Каховській ГЕС, дивіться:

Новини по темі