Лікарняні під час відпустки без збереження зарплати: чи можна отримати компенсацію?

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи можна отримати лікарняні під час відпустки за власний рахунок?
Pixabay

У "Сніданку з 1+1" розповіли історію жінки, яка залишилася без виплат та роботи через вимушену відпустку.

Поділитися:

Героїнею сюжету "Сніданку з 1+1" стала глядачка, яка з квітня перебуває у вимушеній відпустці без збереження заробітної плати. В перші дні війни евакуаційні потяги стали для неї найважчим досвідом за 30 років роботи. Вона була однією з жінок, які допомогали евакуювати людей з охопленого війною міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В листопаді українцям виплатять 3000 грн одноразової допомоги: хто отримає

Як пояснила героїня, коли в місті трохи вщухли обстріли, роботодавець відправив її разом з кількома колегами у відпустку до завершення військового стану та без збереження заробітної плати. І це стало найбільшою проблемою, адже згодом вона потрапила до лікарні через проблеми зі здоров'ям. Коли прийшла отримати грошову компенсацію за лікарняний, їй відмовили. Згідно закону, якщо працівник йде у відпустку за власний рахунок, то інші соцільні виплати на нього не розповсюджуються.

"Коли людина йде у відпустку без збереження заробітної плати, то на цей період людина не користується тим, що лікарняні їй оплачуються коштом Фонду соціального страхування", — пояснює Наталія Землянська, заступниця голови правління Фонду соціального страхування України.

Експертка також відзначила, що роботодавець, користуючись необізнаністю працівниці, відправив її у відпустку без збереження заробітної плати і вона не знала, що лишається без усіх коменсацій, які закладені в законі "Про працю". Тим часом у профспілці зілзничників і транспортних будівельників України відзначили, що жінка має право подати заяву на отримання фінансової допомоги.

"За нагальної потреби та в разі скрутного становища вона може звернутися із заявою для отримання матеріальної допомоги до первинної профспілкової організації, на обслуговуванні та обліку якої вона перебуває".

Щоб не опинитися в подібній ситуації і знати свої права, важливо детально ознайомитися із законами України "Про працю" і "Про відпустки".

Новини по темі