Міжнародний день жертв насильницьких зникнень: Катерина Осадча розповіла про пошук цивільних в рамках проєкту "Знайти своїх" у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Міжнародний день жертв насильницьких зникнень: Катерина Осадча розповіла про пошук цивільних
Instagram/kosadcha

Катерина Осадча у прямому включенні "Сніданку з 1+1" розповіла про пошук зниклих безвісти.

Поділитися:

Сьогодні, 30 серпняМіжнародний день жертв насильницьких зникнень. Цей день створено для того, щоб привернути увагу до людей, які перебувають у в'язницях або поганих умовах та яких їхні родичі або законні представники не знають. Наразі в Україні до Єдиного реєстру зниклих безвісти внесено близько 24 тисяч людей. Це лише офіційні дані. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цивільні заручники — найбільш незахищена категорія полонених": Катерина Осадча про злочини росії та бездіяльність Міжнародного Червоного Хреста

У прямому включенні “Сніданку з 1+1”, що виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube ведуча "Голосу країни" та авторка проєкту "Знайти своїх" Катерина Осадча розповіла про пошук зниклих безвісти. Ведуча допомагає з пошуком цивільних від початку повномасштабного вторгнення. 

"Наша команда за півтора року досягла успіхів у цій сфері. Ми пропрацювали величезну кількість різних алгоритмів, співпрацюємо з Національною поліцією, з Національним інформаційним бюро. Все, що ми робимо, має зв'язок з державою.  Сьогодні день не просто безвісти зниклих, а безвісти зниклих за особливих обставин, а також насильницьких зникнень. До останніх ми відносимо цивільний полон, або, міжнародною мовою, це цивільні заручники, тобто люди, які були викрадені в окупації, які були викраденні на блокпостах, яких просто тримає росія в себе в заручниках в СІЗО, в підвалах і тд. Усі цифри дуже приблизні, оскільки росія не підтверджує наших цивільних полонених. Від 7,5 до 25 тисяч людей перебувають у СІЗО на території так званих днр, лнр, Криму та росії. рф не надає про них відомостей. Декого підтверджує Міжнародний Червоний Хрест". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт "Знайти своїх" Катерини Осадчої починає співпрацю із Генеральною прокуратурою у питанні цивільного полону українців

Катерина Осадча зазначила, що досі в Україні та й у світі немає алгоритму повернення цивільних, оскільки цивільних полонених не має бути взагалі: 

"У цей день дуже хотілося б звернути увагу на законодавчу базу нашої держави, тому що ми активно працюємо з координаційним штабом над тим, щоб цивільні заручники отримали права, і людей, які ними займаються. У світі немає процедури обміну цивільних заручників, оскільки за Женевською конвенцією не може бути цивільних заручників. Їх мають усіх повернути без обмінів. У нас всередині країни має бути відомство, яке буде відповідати за цивільних заручників. Поки є лише координаційний штаб погодження з військовополоненими. Ми працюємо над тим, щоб з'явився закон, в якому буде зазначено конкретних людей, які будуть займатися саме цивільними".

Катерина Осадча розповіла, які вже є зрушення у питання повернення безвісти зниклих до України:

"Зрушення вже є у самому процесі пошуку. Тому що не тільки ми, волонтери та громадський сектор шукають усюди, а до цього докладають величезних зусиль і родичі. Вони пишуть величезну кількість листів. Наприклад, цього тижня покажуть історію, де сестра написала понад 100 листів, і на один із них таки отримала відповідь. Родичі докладають величезних зусиль до того, щоб підтвердити те, що їхні рідні у полоні. Але це також мав би робити Міжнародний комітет Червоного Хреста, вони також іноді підтверджують цивільний полон. Але це трапляється надзвичайно рідко. Тому наша робота - це й також закликати міжнародну спільноту звертати на це увагу. Також при Генеральній Прокуратурі України Рада Міжнародних експертів також долучиться до питання цивільного полону. І я дуже сподіваюсь, що це дасть свої плоди. Я особисто закликаю усі державні установи різних рівнів, дотичні до теми цивільного полону, не стояти осторонь, не відкладати ці рішення на потім і долучатись, підписувати, підіймати ці проблеми. Ці 25 тисяч цивільних у полоні - це наші українці, які щодня зазнають катувань і щодня знають, що вони не мають шансу на обмін як цивільні. Вони всі чекають на нашу з вами допомогу".

У новому випуску "Знайти своїх" у загальнонаціональному марафоні "Єдині новини" продовжать розповідати про цивільних заручників. Цієї п'ятниці у випуску буде історія дівчини-масажистки з Мелітополя, яку звинувачують у нібито тероризмі. Її відвезли до москви і вже відоме її місцеперебування, хоча цивільних полонених перевозять з місця на місце, аби рідні та держава не знали, де вони перебувають. 

Нагадаємо, "Знайти своїх" — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої, телеканалу 1+1 Україна та Сніданку з 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. 

Заявку на пошук зниклих українців можна подати через сайт проєкту. Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм-каналі "Пошук зниких", адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт. "Знайти своїх" у інстаграмі за посиланням

"Сніданком з 1+1" – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі