На Зміїному знову "майорить український прапор": чому острів Зміїний так називається

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
На Зміїному знову "майорить український прапор": звідки походить назва та чи є там змії

Звідки пішла назва острова Зміїний, що було на цій землі раніше, та чи є там змії?

Поділитися:

Після 4 місяців окупації острів Зміїний знову наш. Зміїний став відомим усьому світу вже з першого дня широкомасштабної війни. Більше про острів, його минуле та зв’язок із героєм грецьких міфів Ахіллом у постійній рубриці «Уроки історії» Сніданку з 1+1.

Зміїний — острів площею всього 17 га у Чорному морі. Зі скелястими берегами, дужими вітрами і своїми таємницями. Геологічний вік острова - 10 млн років. Історія тут творилася задовго до нашої ери. Перша його фіксація була 2700 років тому, археологічно ж він вже на той момент був одним з опорних пунктів величезної грецької колонізації. Він був не лише стратегічною зупинкою серед моря, а й мав величезне сакральне значення. Звався він тоді острів Ахілла. Давні греки переповідали, що на цьому острові поховано тіло Ахілла. Якщо вірити античним міфам, Ахілл народився в Криму. Також за легендою острів, який ми зараз звемо Зміїний, підняла з моря для Ахілла його мама, морська богиня Фетіда. Тож по його смерті там панував справжній культ Ахілла, йому навіть побудували храм.

На цьому острові не можна було зупинятись на ніч, сходити можна було виключно для того, щоб дати пожертву Ахіллу. Цих пожертв були тисячі у вигляді монет. З часом грецькі колонії занепали і островом заволоділи скіфи, хоча самі на нього не заходили. Вони контролювали Ольвію, а от Ольвія контролювала острів, хоча й знаходилась у 200 км від острова. Проте, саме ольвіополіти, нинішні мешканці миколаївської області, були тими, хто контролював це острів, захищав його і підтримував храм Ахілла. Упродовж історії острів був у складі Візантії, Римської, Османської та Російської імперій, Молдовського князівства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Українська сміливість — це під смертельною небезпекою казати російському кораблю, куди йому треба йти”, — кореспондент ТСН Дмитро Фурдак

Звідки пішла назва острова Зміїний

Змінювалася і його назва. Можна знайти таку назву, як острів Білий, яка походила, можливо, від скель, а можливо, від пташиного посліду. У XIII столітті з’явилась ще одна назва острова: Зміїний. І вона викликає ще більше запитань, адже змій на острові немає. Історики пояснюють, що у виникнення цієї назви є дві теорії. Можливо, що гирла прісноводних річок виносять із собою прісноводних вужів, які допливали до цього острова і там водяться. Або ж інша теорія пов’язана з тим, що на острові Зміїний було дуже багато зображень змій.  Для того, щоб на острові Зміїний водилися змії, їм потрібно чимось харчуватися, а такої можливості наразі немає. Сьогодні на острові зміїний більше немає знаменитого храму Ахілла. У ХІХ столітті на його рештках побудували маяк. Але мрійники досі намагаються знайти захований щит Ахілла, який, за переказами, за одну ніч створив давньогрецький бог вогню та ковальства Гефест.

Нині ж з островом пов’язані вже нові легенди та нові герої. Вони теж про воїнів: сильних духом українських хлопців, які не злякались ворога і чітко дали зрозуміти, що своєї землі не віддамо нікому.

Детальніше про походження острова Зміїний і його назви, дивіться сюжет:

Новини по темі