Наслідки підриву росіянами Каховськогої ГЕС: експерти назвали овоч, який стане дефіцитним

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що чекає ринок овочів після підриву Каховської ГЕС — прогнози експертів
Freepik

Спеціалісти прогнозують дефіцит овочів з Херсонщини після трагедії на Каховській ГЕС.

Поділитися:

Одним з наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС спеціалісти називають дефіцит овочів. Підтоплені та пошкоджені території Херсонщини ще кілька років не зможуть забезпечити повноцінний урожай овочів через розмиті родючі шари та недостатність води. За даними аграріїв, українці зіштовхнуться з дефіцитом баклажанів — одного з найпопулярніших овочів у нашій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не варто купатися цього літа та в яких областях це офіційно заборонено

Як повідомвляється, понад 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель підтоплено, включаючи значну частину місць, де росли баклажани. Навіть після зняття води, родючі ґрунти будуть змиті і відновлення землі стане складним завданням. У цій ситуації допомагають фермери з інших регіонів. Так, наприклад, в Дніпропетровщині результати вирощування баклажанів цьогоріч дуже гарні, а їх площі збільшилися на 30%.

Дефіцит овочів також планують покривати імпортом. Наприклад, черешню, найбільшим постачальником якої завжди був Мелітополь, який поки знаходиться в окупації, на ринку замінили на варіанти з інших регіонів та країн.

"Економіка України демонструє здатність знаходження швидких відповідей на ті проблеми, з якими вона зіштовхуєтся. І оця адаптативність дозволить Україні знайти нових постачальників в самій Україні та за її межами", — поділився економіст Іван Ус.

Новини по темі