"Об'єктивно: ситуація складна", — експерт з енергетики розповів, що буде з графіками відключень в лютому 2023

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з графіками відключень світла в лютому 2023: роз'яснення енергетика

Чи зміняться графіки відключення у зв'язку з похолоданням, і чому сума за світло в платіжці збільшується, якщо світла немає?

Поділитися:

У зв'язку з військовою агресією росії кількість постачання електроенергії громадянам сьогодні обмежена. При цьому багато хто скаржиться на великі суми рахунків за спожиту електрику. Чому сума за світло в платіжці збільшується, якщо світла немає? Чи збільшаться графіки відключень у зв'язку з похолоданням? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з директором центру досліджень енергетики Олександром Харченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віялові відключення електроенергії: яка побутова техніка у зоні ризику та як її уберегти

Чому сума за світло в платіжці збільшується, якщо світла немає? 

Як пояснив гість ранкової програми "Сніданок з 1+1", сума платіжки може бути такою ж, як за попередній рік, через декілька факторів:

  • використання енергозатратних приладів (бойлер, електрочайник, електроплита тощо);
  • забули передати показники лічильника (потрібно передавати щомісяця з 1 по 3 число включно).

"Бойлер є головним об'єктом споживання — від споживає до 3000 Вт. Потім йде електроплита та електрочайник. Телевізор тут взагалі в кінці харчового ланцюжка. Він нешкідливий, особливо економні сучасні телевізори. Крім того, десь приблизно 90% українців не передають покази лічильника. Енергетична компанія, якій не передали покази, бере попередні періоди за таку саму пору року і робить середню цифру за попередні місяці. Якщо ви жили, активно споживали електрику, то рахунок може бути, як за минулий рік", — розповів Олександр Харченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли вимкнули світло: альтернативні джерела електроенергії для дому, плюси і мінуси генераторів

Чи зміняться графіки відключення світла у зв'язку з похолоданням

За прогнозами синоптиків, на початку лютого очікуюється похолодання у період від 4 по 7 лютого. У зв'язку з цим можливе збільшення обсягу споживання електроенергії, що в результаті може призвести до триваліших графіків відключення світла. Про це також повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький в марафоні "Єдині новини". Втім, він наголосив, що енергетики працюють над тим, аби зменшити дефіцит та забезпечити громадян світлом. Планується включення енергоблоків на певних електростанціях, щоб скомпенсувати зростання споживання і не допустити різкого збільшення тривалості відключень.

"Так, графіки відключень можуть змінитися. Об'єктивно: ситуація складна. Я не очікую, що десь в нас в системі зараз зявляться великі додаткові потужності. Йде відновлення, йдуть роботи, але вони не призводять до дуже швидких результатів. Певні результати мають бути в останні два тижні лютого, але це не буде кардинально і вони в кращому випадку покриють зниження температури. Ті енергоблоки, які війдуть в роботу, і почнуть видавати електрику, покриють падіння температури, але на певний час. Поки знову не потеплішає, вони не додадуть зменшення графіків", — вважає директор центру досліджень енергетики Олександром Харченко.

 

Новини по темі