Особливості призову у воєнний період: скільки триває підготовка тих, хто не проходив службу, де і хто може вручити повістку та куди телефонувати у разі порушення прав

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Скільки триває підготовка тих, хто не проходив службу, де і хто може вручити повістку та куди телефонувати у разі порушення прав
УНІАН

Які особливості призову у воєнний період?

Поділитися:

В Україні немає відбіркової мобілізації. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Попри чутки щодо масового виклику на службу людей без підготовки та переселенців реальна статистика інша, запевняють у відомстві. У західних областях в чергах до військкоматів лише 1/0 переселенців. Решта - місцеві жителі. Разом із тим мобілізація триває. Указ про неї набув чинності 24 лютого і термін його - 90 днів. Про особливості призову в цей період розбирались у «Сніданок. Онлайн».

Лише за перші два дні від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України до лав ВСУ стали більше 100 000 українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні під час війни: що таке черги мобілізації та хто підлягає призову

Що таке черга (хвиля) мобілізації

Мобілізація — це порядок, у якому українців викликатимуть на проходження служби. У першу чергу мобілізували колишніх військовослужбовців до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії. Зараз триває друга хвиля: це військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом. Третіми до армії покличуть військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізацій. І останніми підуть громадяни, які не мають вікових і фізичних обмежень щодо призову. 

Чи відправлять одразу на передову та що робити у разі порушення прав

Ні. Людей, які не проходили військову службу, направляють на підготовку до навчальних центрів на 1-3 тижні, а потім вже розподілятимуть у військові частини. Якщо  вас направили на передову без навичок володіння зброєю, зверніться на гарячу лінію:

0-800-500-410

0-800-500-442

044-454-44-99

Чи мобілізують внутрішньопереміщених осіб

Так. Але людина має спершу отримати відповідни статус. Стати на облік у місцевий військкомат і вже там опікуватимуться призовником далі. 

Чи можуть вручити повістку на вулиці чи на блокпості

Так, адже законодавство не встановлює місце, де громадянину можуть вручити повістку. Головне: видати її можуть тільки уповноважені особи і виключно після того, як перевірять ваші документи. 

Які бувають повістки

  • ц може бути уточнення облікових даних, такі часто дають внутрішньопереміщеним українцям
  • проходження медкомісії
  • призов на військову службу в Збройні Сили
  • прибути на призовну дільницю

Хто не підлягає призову під час мобілізації, а також відповіді на найбільш хвилюючі питання, дивіться у сюжеті:

Новини по темі